opmerkelijk

Eicellen invriezen op kosten van Apple en Facebook

De kosten voor het invriezen, opslaan en weer inplanten van eicellen lopen al snel op tot enkele duizenden euro's. ©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Technologiebedrijf Apple en Facebook bieden hun vrouwelijke werknemers in de VS de mogelijkheid aan om gratis hun eicellen te laten invriezen.

Het aantal vrouwen in topfuncties in Silicon Valley blijft een probleem en daarom gaan de technologiebedrijven steeds verder in hun pogingen om vrouwelijke werknemers aan te trekken en aan zich te binden.

Zo biedt Facebook voortaan in zijn loonpakket een verzekering aan die de kosten voor het invriezen van eicellen volledig vergoedt (tot 20.000 dollar, of 16.000 euro). Dat moet vrouwen de mogelijkheid geven om hun carrière en hun kinderwens beter te plannen. De ingevroren eicellen kunnen later via een IVF-behandeling teruggeplaatst worden. Hoe jonger de vrouwen zijn als ze hun eicellen laten invriezen, hoe meer kans op succes bij de terugplaatsing.  

Facebook liet aan de Amerikaanse nieuwszender NBC weten dat er intussen 'al enkele werknemers' gebruik maken van het systeem. Apple kondigde aan dat het in januari en gelijkaardige regeling wil aanbieden. 

Ophef

In de VS zorgde het nieuws voor nogal wat ophef. Critici betogen dat de techconcerns op die manier onder druk zetten om hun kinderwens uit te stellen. Facebook en co voeren echter aan dat ze heel wat inspanningen doen om de combinatie werk en gezin mogelijk te maken. Zo benadrukte een Facebook-woordvoerster dat er op de campus kinderopvang wordt aangeboden, dat kersverse ouders - vaders en moeders - vier maanden ouderschapsrust krijgen en dat er bij elke geboorte of adoptie een 'babybonus' van 4.000 dollar cash wordt gegeven.  

Hierdoor kunnen de vrouwen zich langer op hun carrière storten, doordat ze het krijgen van kinderen kunnen uitstellen. Het invriezen van eicellen kost zo'n 8.000 euro per behandeling en de opslag kost per jaar ruim 400 euro. De eicellen worden in een later stadium na ivf-behandeling teruggeplaatst. De methode biedt geen garantie op zwangerschap, maar hoe jonger vrouwen zijn bij invriezen, hoe groter de kans. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud