Advertentie

Ericsson betaalt 5,3 miljard voor Amerikaans cloudbedrijf

©REUTERS

Met de inlijving van het Amerikaanse cloudbedrijf Vonage tekent Ericsson voor de grootste overname in zijn geschiedenis. Het Zweedse telecombedrijf legt 5,3 miljard dollar op tafel en wil zijn aanwezigheid in de cloud versterken.

Het gaat om de grootste deal sinds Ericsson in 2005 1,6 miljard dollar neertelde voor sectorgenoot Telent. Het Zweedse bedrijf betaalt 21 dollar per aandeel van Vonage, staat te lezen in een mededeling. De Amerikaanse aanbieder van cloudcommunicatie, die op de technologiebeurs Nasdaq noteert, wordt zo op 6,2 miljard dollar gewaardeerd.

Vonage is een nichespeler die bedrijven tools aanreikt om te communiceren met werknemers en klanten, via sms, WhatsApp of andere chatdiensten (met video en geluid). Het platform van Vonage, dat door ongeveer 1 miljoen ontwikkelaars bij meer dan 120.000 klanten gebruikt wordt, staat in voor 80 procent van de omzet van het bedrijf. Die bedraagt 1,4 miljard dollar. Er werken 2.200 mensen bij Vonage.

Activist

Ericsson maakt werk van zijn cloudambities, nu de opbrengsten van de Zweedse reus sterk teruglopen. De netwerkspecialist heeft te lijden onder de haperende toeleveringsketen en het wereldwijde chiptekort en ziet zijn activiteiten in China teruglopen. 'Vonage biedt ons een platform om onze klanten te helpen bij het te gelde maken van hun investeringen', zegt Ericsson-topman Borje Ekholm.

De deal, die nog groen licht moet krijgen van de aandeelhouders en de toezichthouders, is een meevaller voor Vonage. Het bedrijf stond al een tijdje onder druk van de activistische belegger Jana Partners, die aanstuurde op 'een strategische herziening'. Een opsplitsing of een volledige verkoop lagen daarbij op tafel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud