'Europa onderzoekt klacht Spotify tegen Apple'

©AFP

De Europese Commissie lanceert binnenkort een formeel onderzoek naar hoe de iPhone-maker concurrerende muziekdiensten behandelt, meldt Financial Times. Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd.

De Commissie houdt de Amerikaanse techreus tegen het licht na een klacht van de streamingdienst Spotify in maart. 

Volgens het Zweedse bedrijf heeft Apple in zijn App Store regels ingevoerd die de vrije keuze van de consument beperken. Op apps die concurreren met Apple Music, zoals Spotify, heffen de Amerikanen 30 procent commissie, waardoor Spotify zijn prijzen moest optrekken.

'Als we betalen, moeten we de premiumprijs kunstmatig verhogen en worden we duurder dan Apple Music. Dat kunnen we niet doen', zegt Spotify-topman Daniel Ek. Maar niet betalen is volgens hem ook geen optie, want dan zou Apple het gebruik van Spotify beperken.

Dezelfde regels

Spotify zegt dat apps met elkaar moeten concurreren op basis van wat ze te bieden hebben 'en niet op basis van wie de eigenaar van de App Store is. We zouden allemaal aan dezelfde regels moeten voldoen. Apple Music dus ook.'

De Zweedse streamingdienst wordt naar eigen zeggen ook actief geweerd uit Apple-diensten als de slimme hulp Siri, de slimme luidspreker HomePod en de Apple Watch. 'In sommige gevallen mogen we zelfs geen mails sturen naar klanten die Apple gebruiken. Apple blokkeert ook regelmatig onze upgrades.'

Het Franse Deezer en de Europese consumentengroep BEUC onderschrijven Spotify's klacht.  

Het onderzoek komt er terwijl de concurrentie in streamingland toeneemt. Spotify rondde eind maart de kaap van 100 miljoen betalende gebruikers. Dat is dubbel zoveel als bij Apple Music, al stak die laatste Spotify onlangs voorbij in de VS. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud