Advertentie

Europees Parlement stemt voor opsplitsing Google

©EPA

Met een grote meerderheid heeft het Europees Parlement gestemd voor de opsplitsing van Google. De beslissing heeft geen bindende impact, maar de stemming moet dienen als 'signaal' tegen de almaar groeiende macht van de internetgigant.

Wat het Europees Parlement nu voorstelt is om bij grote online dienstverleners de zoekfunctie en de andere diensten van elkaar op te splitsen. Op papier gaat het niet over Google an sich, maar iedereen beseft dat de resolutie van het Europees Parlement op maat is geschreven tegen ’s werelds meest dominante zoekrobot.

Puur politiek bekeken is de impact van de resolutie weliswaar vrij beperkt. Het parlement kan Google niets opleggen. De stem is vooral bedoeld als een signaal aan de Europese Commissie en aan de Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Die kunnen wel verdere actie nemen.

Te veel macht

Het onderzoek naar Google loopt eigenlijk al enkele jaren, na klachten van concurrenten die vinden dat het bedrijf zijn macht misbruikt. Over één ding is bijna iedereen het eens: Google is bijzonder machtig op de markt voor internetzoekmachines. De vraag is dan ook of het bedrijf te ver gaat door eigen diensten als Google+ en YouTube aan te bieden of de volgorde van zoekresultaten te laten beïnvloeden door een commerciële logica.

Om tegengewicht te kunnen bieden in de strijd tegen Google is er een vreemde alliantie ontstaan van klassieke uitgevers, Google-rivaal Microsoft, Duitse politici, de Europese sociaal-democraten en christen-democraten.

Politisering

In het Europees Parlement steunt Kathleen Van Brempt (sp.a) het voorstel om Google te laten in tweeën hakken. Ook Ivo Belet (CD&V) is voor. 'We willen de knuppel in het hoenderhok gooien', zei hij voor de stemming.

Google wilde eerder op de week niet reageren op de nieuwe wending van het dossier in Europa. Maar de Computer and Communications Industry Association (CCIA), die de belangen van onder meer Google, Facebook en Amazon in Brussel behartigt, deed dat wel. Ze vindt het niet kunnen dat politici in het Europees Parlement zich mengen in een onderzoek waar de Commissie al vier jaar mee bezig is. 'Die toenemende politisering is zorgwekkend', klinkt het.'

Ook in Washington groeit de bezorgdheid over de plannen van Europese politici om Google op te splitsen. De fractieleiders van de Democraten én de Republikeinen in de commissie Financiën stuurden een gezamenlijke brief aan het Europees Parlement. Ze schrijven dat wie voorstelt om de zoekmachinefunctie van Google af te splitsen eerder muren dan bruggen bouwt en de impact op de Europees-Amerikaanse relaties niet beseft.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud