Advertentie
opmerkelijk

Facebook-drone is zo groot als vleugels van een Boeing 737

De drone van Facebook, die internet in afgelegen gebieden moet brengen. ©REUTERS

Facebook is bijna klaar om internet tot in de verste uithoeken van de wereld te brengen. Het instrument dat daarvoor moet zorgen is een drone met de spanwijdte van een Boeing 737, genaamd Aquila.

Internet voor de hele wereld. Het is de jongste maanden zowat het stokpaardje geworden van zowat elk groot technologiebedrijf ter wereld. Elon Musk en Richard Branson racen tegen elkaar om internet met een globale dekking aan te bieden vanuit de ruimte, Google wil met heliumballonnen werken om afgelegen gebieden te bereiken en BT Global Services voorziet frisdrankautomaten in Afrika van wifi om zo arme en afgelegen gebieden te bereiken. 

Ook Facebook is naarstig op zoek naar een manier om het internet tot in de meest afgelegen uithoeken van de wereld te krijgen. En het internetbedrijf stelde vannacht in een blogpost voor hoe dat plan precies in zijn werk zal gaan.

Aquila

Facebook sleutelde de voorbije veertien maanden aan project Aquila, het plan om via drones vanuit de lucht een degelijke connectiviteit te brengen naar die twee derde van de wereld waar het internet niet al te betrouwbaar is. Die drones zijn in niets te vergelijken met de consumentenvliegtuigjes die tegenwoordig zelfs in de Mediamarkt te krijgen zijn. Het vliegtuig van Facebook heeft een spanwijdte van 42 meter, evenveel als een Boeing 737.

Het toestel is ontworpen om te vliegen op zonne-energie, en kan drie maanden per keer in de lucht blijven, nadat het door heliumballonnen op hoogte is gebracht. Het toestel is opgetrokken uit ultralicht materiaal, waardoor het gewicht, zelfs volgeladen met internetapparatuur, beperkt blijft tot rond de 450 kilogram. 

Bedoeling is dat de drone blijft cirkelen in een gebied van om en bij de 3 km diameter. Dat moet gebeuren op meer dan 27 kilometer hoogte, boven de commerciële luchtvaart dus. 's Nachts zou het toestel om energie te sparen dalen tot 18 kilometer. 

Lasers

De 'vliegende internetproviders' moeten connectiviteit afleveren door gebruik te maken van lasers. In een notendop komt het erop neer dat een grondstation een signaal zendt naar een toestel in de lucht, dat vervolgens met lasers verbinding maakt met andere vliegtuigen in het gebied. Die 'laserdriehoek' zorgt dan voor een wifisignaal, goed voor 10 gigabit per seconde op de grond. Een staaltje technisch vernuft dat onvergelijkbaar is met wat er totnogtoe mogelijk was met lasertechnologie.

Het is niet de bedoeling om die drones overal ter wereld in de lucht te krijgen. Voor sommige gebieden kan het efficiënter zijn om bijvoorbeeld met satellieten te werken. Maar volgens Facebook zal hun technologie voor de best mogelijke connectiviteit zorgen in bepaalde afgelegen gebieden. 

Facebook heeft nog wel een eindje te gaan met het project. Het toestel is nu klaar voor de eerste echte testvlucht. Hoewel er geen regulering is om dat te verhinderen in de VS, wil het bedrijf toch nauw samenwerken met de overheid om een degelijk wettelijk kader te creëren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud