Facebook en Twitter verwijderen Chinese nepaccounts

Twitter en Facebook haalden maandag valse Chinese accounts uit de lucht, die de demonstranten in Hongkong in diskrediet brengen. ©Photo News

De Amerikaanse socialemediareuzen ontdekten dat de valse accounts, die demonstranten in Hongkong in diskrediet brengen, gelinkt zijn aan de Chinese overheid.

Twitter maakte maandag in een opmerkelijk communiqué melding van '936 accounts waarvan de origine in China ligt'. 'Die accounts wilden met opzet politieke onenigheid creëren in Hongkong, inclusief het ondermijnen van de legitimiteit en van de politieke posities van de protestbeweging', luidt het.

Twitter deelt ook mee dat het 'gebaseerd op intensieve onderzoeken betrouwbaar bewijs heeft dat het om een gecoördineerde operatie gaat, gesteund door de Chinese overheid'. Het bedrijf schorste de accounts omdat ze een inbreuk vormen op zijn manipulatiebeleid.

Gecoördineerd

Ons onderzoek vond linken met individuen verbonden aan de Chinese overheid.
Facebook

Tegelijk meldde Facebook dat het zeven Facebook-pagina's, drie groepen en vijf accounts heeft verwijderd 'die betrokken zijn in gecoördineerd, onecht gedrag dat deel uitmaakt van een klein netwerk met oorsprong in China en gefocust is op Hongkong.' Volgens Facebook gebruikten de individuen achter de campagne 'bedrieglijke tactieken, zoals valse accounts om pagina's voor te stellen als nieuwsorganisaties.'

'Hoewel de mensen achter de activiteit probeerden hun identiteit te verbergen, vond ons onderzoek linken met individuen verbonden aan de Chinese overheid', meldt Facebook tot slot in zijn communiqué. Het heeft zijn onderzoeksresultaten gedeeld met de politie.

Zowel Facebook als Twitter is geblokkeerd in China, maar de platformen zijn er wel via VPN-software te bereiken. VPN is een soort 'omweg' die verzekert dat niet precies te achterhalen valt op welke locatie een toestel zich bevindt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud