Facebook helpt u aan een toekomstige

De sfeer zat er op de F8-conferentie in San Jose beter in dan twee weken eerder tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse parlement. ©AFP

Tinder voelt zich ongemakkelijk. Het grootste sociale medium ter wereld wil binnenkort ook singles aan elkaar beginnen koppelen.

'Als ons doel is om betekenisvolle relaties te helpen smeden, dan is dit misschien de meest betekenisvolle van allemaal,' zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op de conferentie van zijn bedrijf in Californië.

Het grootste sociale netwerk ter wereld omvat 200 miljoen accounts waarop gebruikers expliciet hebben ingevuld dat ze single zijn. Tot nog toe deed de reus van Silicon Valley weinig met die informatie. En dus hadden datingsites zoals Match.com - de grootste van zijn soort - of de hippe app Tinder vrij spel. Beide zitten onder hetzelfde dak. IAC of InterActiveCorp legde in 2012 ook de hand op het Belgische Massive Media, bekend van Twoo.

Of de concurrentie de bui zag hangen is dinsdagavond niet zeker. De eigenaars van het beursgenoteerde Match Group en moedergroep IAC alvast niet. De eerste verliest op Wall Street 17 procent, de tweede 11 procent.

Lange termijn

©REUTERS

Zoals Zuckerberg stond te speechen over de roadmap voor de komende tien jaar, ging het ook bij de datingfunctie om het opbouwen van langetermijnrelaties. Hookups, vluchtige contacten tussen losbandige zielen, horen daar niet bij.

Dat doet denken dat de reputatie die Tinder heeft opgebouwd niet meteen in de prullenmand vliegt. Op de mobiele app van Tinder keuren gebruikers elkaars profiel goed of niet, meestal op basis van de eerste profielfoto. Wie geen abonnement betaalt kan zo vlotjes meer dan honderd profielen per dag naar links of rechts vegen, bijvoorbeeld in de trein of op het toilet. Als twee personen elkaar zien zitten kunnen ze beginnen chatten.

Details over hoe Facebook het anders zal aanpakken zijn voorlopig schaars. Wel is duidelijk dat de date-functie geen eigen app zal zijn. De bestaande 'betekenisvolle relaties' laat Facebook buiten beschouwing: vrienden worden niet gekoppeld, en niet iedereen krijgt zomaar te zien wie actief op zoek is naar een toekomstige.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud