column

Facebook herkent u op alle foto's

Redacteur Ondernemen

De software voor gezichtsherkenning van de socialenetwerksite heeft bijna even scherpe ogen als een mens. Dat maakt het mogelijk om de 1,3 miljard gebruikers automatisch te taggen in foto's - alle foto's.

We weten al dat Facebook ons (voorkeuren) beter kent dan ons vrienden. En dat 's werelds grootste socialenetwerksite - sinds de eind vorige maand ingevoerde nieuwe privacyregels - ons overal volgt. Daar komt nu bij dat Facebooks software, DeepFace genaamd, ons zo goed als altijd herkent op foto's - foto's die we zelf namen én foto's die anderen namen.

400 miljoen
De 1,3 miljard gebruikers van Facebook laden elke dag 400 miljoen foto's op de socialenetwerksite.

Computers herkennen gezichten al een hele tijd - elk gezicht heeft nu eenmaal een mond en neus en twee ogen en oren. Denk maar aan uw digitale camera die een kadertje rond gezichten trekt en het beeld vervolgens scherper maakt.

Maar op elk gezicht de juiste naam kleven, is een queeste waar technologiebedrijven al jaren zoet mee zijn. Facebook lijkt nu onder meer Apple en Google het nakijken te geven. De socialenetwerksite liet zijn DeepFace-software 4 miljoen gezichten van meer dan 4.000 gebruikers analyseren. Het systeem maakte daarbij gebruik van 120 miljoen parameters en modellering van 3D-gezichten (het gezicht wordt virtueel geboetseerd als het niet helemaal in beeld is).

Hoe DeepFace acteur Sylvester Stallone herkent.

Die analyse gebruikt DeepFace nu om miljoenen Facebook-gebruikers te herkennen en automatisch te taggen in hun foto's of de vrienden van foto's. Met een nauwkeurigheid van 97,35 procent. Daarmee scoort DeepFace nagenoeg even goed als de mens, die herkent 98 op 100 keer de juiste persoon. 

Hola, gaat Facebook ons binnenkort ongevraagd taggen in foto's van protestmarsen, louche bars en abortusklinieken? Nee, belooft de socialenetwerksite, het instrument dient net om onze privacy te beschermen. Wie herkend wordt door DeepFace, krijgt immers een e-mail met de vraag of hij/zij in de foto mag worden getagd of net onherkenbaar moet worden gemaakt - door het gezicht te blurren of wazig te maken.

Hoe DeepFace Ally McBeal-actrice Calista Flockhart herkent.

Wij Europeanen krijgen die e-mails voorlopig niet. De Oostenrijkse student Max Schrems kreeg het in 2012 voor mekaar dat Facebook het automatisch taggen hier weer afvoerde omdat het in strijd was met de privacy-regels. In die tijd zat de sociaalnetwerksite overigens lang nog niet aan een nauwkeurigheid van 98 procent.

Blokkeren

Opvallend: aangezien DeepFace iedereen herkent, weet het dus Europeanen van niet-Europeanen te onderscheiden. Op die manier kunnen Amerikanen op uw foto's van Facebook de vraag krijgen of ze mogen worden getagd.

De Amerikaanse gebruikers kunnen het automatisch taggen blokkeren door in hun 'tijdslijn en tagging settings' het onderste lijntje op 'niemand' of 'no one' te zetten. In Europa is dat dus niet nodig en is het uitvinken niet beschikbaar ('unavailable'). Als de Europese privacywaakhonden het taggen ooit wel weer toelaten, weet u meteen op welke manier u daar een stokje voor kan steken.

In de VS hebben specialisten geen schrik dat Facebook zijn herkenningssoftware zal misbruiken. 'Dat zou ten koste van zijn imago én bedrijfsmodel gaan.' Ze vrezen wel voor de gevolgen als overheden toegang krijgen tot de technologie van de multinational. Herinner u dat Facebook eerder al opbiechtte dat het overheden toegang geeft tot zijn gebruikersdata als een rechter daartoe de toestemming geeft.

'We moeten op ons hoede zijn voor misbruik van de technologie', zegt Erik Learned-Miller in het Science-magazine. Miller kan het weten, de computerwetenschapper aan de Universiteit van Massachusetts wordt nota bene door de Amerikaanse overheid (Intelligence Advanced Research Projects Activity) gesponsord om de herkenningssoftware Janus te ontwikkelen.

Politie

Dat de overheden dringend nood hebben aan dergelijke software blijkt uit een voorbeeld uit het VK. Met haar huidige software kon de politie amper tien verdachten herkennen... in 18 maanden. Dan hebben politiemannen van vlees en bloed nog altijd een stel scherpere ogen: in amper drie dagen herkenden 90 experts niet minder dan 300 verdachten.

 

 

 

Lees verder

Gesponsorde inhoud