Facebook kondigt grote ommezwaai aan

Mark Zuckerberg, topman van Facebook ©AFP

Het Amerikaanse bedrijf wil zichzelf omturnen in een dienst waarbij gebruikers versleutelde privé-berichten kunnen sturen naar elkaar.

Vandaag kan dat al via de mobiele chatapplicatie Whatsapp, maar nog niet via Messenger en de berichtendienst van foto-app Instagram.

In een lange blogpost zei Mark Zuckerberg, oprichter en topman van Facebook , ook dat hij het mogelijk wil maken om eenvoudig berichten te versturen van het ene Facebook-platform naar het andere, bijvoorbeeld van Messenger naar Whatsapp.

De plannen zijn nog niet helemaal omlijnd en Zuckerberg wil zich ook niet vastpinnen op een deadline. Maar hij zegt dat Facebook ernaar zal streven om de elke privéconversatie die via het sociale netwerk verloopt van begin tot eind te versleutelen. Dat betekent dat berichtjes vanop afstand niet meer kunnen onderschept en gelezen worden.

'Als ik over de toekomst van het internet nadenk', zegt Zuckerberg, 'dan zal een communicatieplatform met focus op privacy nog belangrijker worden dan de open platformen van vandaag.'

De plannen van Facebook kunnen een doorn in het oog zijn van veiligheidsdiensten voor wie één van de belangrijkste communicatiemiddelen en -platformen ter wereld een 'black box' dreigt te worden.

Ze impliceren ook dat het businessmodel van het Amerikaanse bedrijf grondig staat te veranderen: Facebook wil vervellen van een sociaal netwerk waar gebruikers vooral publiek info delen met elkaar richting een discrete berichtendienst. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect