Advertentie

Facebook legt het bij met travestieten

Facebook ©REUTERS

Facebook heeft een relletje over het gebruik van echte namen in de kiem gesmoord. Het sociale netwerk verontschuldigde zich bij de boze travestietengemeenschap van San Francisco, en maakt het mogelijk om ook te registreren onder artiestennamen. Dat het protest de kiem zaaide voor nieuwe concurrent Ello, heeft daar waarschijnlijk iets mee te maken.

De hetze over het naambeleid van Facebook brak twee weken geleden los. Het sociaal netwerk verplicht zijn gebruikers om hun echte naam te gebruiken - lees: de naam die op hun identiteitskaart staat. Wie dat niet doet, kan in de ban worden geslagen. En dat overkwam in de VS enkele travestieten en transseksuelen, die liever onder hun nieuwe naam of artiestennaam op het netwerk wilden vertoeven dan onder de naam waarmee ze geboren werden.

Veel 'drag queens' houden hun verschillende identiteiten immers graag van elkaar gescheiden. Zo houden ze zichzelf en hun familie buiten schot van haatzaaierij. Voor transseksuelen is het dan weer zo dat ze zich niet meer identificeren met hun geboortenaam. Waarom zouden ze die dan moeten gebruiken op een sociaal netwerk, zo stelden ze.

Protest

Nadat enkele bekende leden van de drag queen-gemeenschap hun ongenoegen hadden geuit, volgde een vergadering met enkele afgevaardigden van Facebook. Daar kregen de travestieten te horen dat Facebook niet bewust op zoek gaat naar 'overtreders', maar dat als ze door anderen op de hoogte worden gesteld van dergelijke inbreuken, ze wel overgaan tot het schorsen van accounts. Enige tegemoetkoming die Facebook aan dat beleid wilde maken, is dat gebruikers voortaan twee weken zouden krijgen om hun naam aan te passen.

Dat was buiten de travestieten en transseksuelen van San Francisco gerekend. Zij startten een campagne op Facebook en Twitter, onder de hashtag #mynameis. En er werden ook demonstraties gepland aan het hoofdkantoor van Facebook.

Het protest van de travestietengemeenschap van San Francisco. ©RV

Zo ver kwam het echter niet. Facebook riep de vertegenwoordigers opnieuw bij zich en verontschuldigde zich even later ook publiek, bij monde van productverantwoordelijke Chris Cox. Volgens Cox ontstond de hetze nadat een gebruiker honderden accounts van drag queens als 'fake' aanmeldde. Omdat het bedrijf dagelijks duizenden notificaties krijgt, vooral van mensen die bijvoorbeeld een account opzetten in naam van een beroemdheid of om iemand te cyberpesten, werd het patroon niet opgemerkt.

'Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te verplichten hun juridische naam te gebruiken', schrijft Cox. 'We willen dat onze gebruikers de naam gebruiken die ze in het dagelijks leven gebruiken. Dat onderscheidt ons van de rest van het internet, waar anonimiteit de norm is. Dat beleid heeft ons tien jaar lang in staat gesteld om slechte actoren eruit te filteren. Maar we hebben nu geleerd dat het niet feilloos is, en we zoeken daar een antwoord op.'

Ello

Dat Facebook plots wel bereid was om te luisteren, heeft mogelijk niet enkel met de geplande protestacties te maken. De discussie over het naambeleid gaf immers ook vleugels aan Ello, een nieuw alternatief sociaal netwerk waar gebruikers wel namen kunnen kiezen, persoonlijke data niet worden verzameld, en er nultolerantie is voor haatberichten. Nadat de pers berichtte over een Facebook-exodus van de homogemeenschap richting het nieuwe netwerk, werd het van de hak op de tak de place to be.

Mogelijk wil Facebook die plotse opmars dus ook snel in de kiem smoren. Al beweert COO Sheryl Sandberg dan dat ze Ello zelfs nog niet bekeken heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud