Facebook levert haatpredikers uit aan Frans gerecht

De Franse president Emmanuel Macron (r.) en Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een ontmoeting in Parijs in mei 2018. ©EPA

Frankrijk is het eerste land ter wereld waar haatpraat over dezelfde kam wordt geschoren als terrorisme. Facebook zal op vraag van justitie hun identiteit ontmaskeren.

De wereldprimeur komt er onder druk van de Frans president Emmanuel Macron en zijn minister van Digitale Zaken C├ędric O. Macron zat verschillende keren samen met Facebook-topman Mark Zuckerberg. 

Facebook  gaf tot dusver aan de Franse justitie alleen de identiteit (het IP-adres en andere persoonsgegevens) prijs van verdachten als sprake was van terrorisme of geweld. Die medewerking met het gerecht wordt nu uitgebreid met verspreiders van online haatpraat. 

Haatpraat valt niet langer onder de vrijheid van meningsuiting. Hate speech komt op hetzelfde niveau als terrorisme.
Sonia Cisse
Advocate

'Dit is een heel sterk signaal', reageert Sonia Cisse van het advocatenkantoor Linklaters. 'Haatpraat valt niet langer onder de vrijheid van meningsuiting. Hate speech komt op hetzelfde niveau als terrorisme.'

Nieuwe wet

De bocht van Facebook maakt van Frankrijk de voorloper op de hobbelige weg naar de regulering van de sociale media. In het Franse parlement is een debat aan de gang over een wet die techbedrijven die te weinig doen om haatpraat van hun netwerk te verwijderen zou verplichten 4 procent van hun omzet te betalen. 

Facebook gaf de online data van haatpredikers tot nog toe niet vrij omdat het daartoe niet verplicht werd door de Amerikaans-Frans conventies. Het sociaal netwerk vreest voorts dat landen zonder onafhankelijke justitie die data zouden misbruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n