Facebook raast door corona

©AFP

Facebook kende een uitstekend eerste kwartaal. Maar de nieuwste move van concurrent Apple boezemt het socialemediabedrijf angst in.

Facebook heeft opnieuw een bijzonder sterk kwartaal achter de rug. Dat blijkt uit de resultaten die het bedrijf woensdag publiceerde. De totale omzet steeg in het eerste kwartaal naar 26,2 miljard dollar, bijna de helft meer dan een jaar eerder. Facebook scoorde zo 2,5 miljard dollar hoger dan wat analisten verwachtten.

De stevige groei is te danken aan de fors hogere advertentie-inkomsten, die het gros van de omzet uitmaken. Door de versnelde switch naar online in coronatijden, ontpopt Facebook zich als ideale kanaal om met consumenten te communiceren. Facebook verkocht 12 procent meer advertenties en verdiende gemiddeld 30 procent meer per banner.

Ook de winstcijfers van CEO Mark Zuckerberg overtroffen de verwachtingen. De nettowinst in de eerste drie maanden van 2021 lag met 9,5 miljard dollar bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Het aantal 'maandelijks actieve gebruikers' steeg 10 procent naar 2,85 miljard.

Apple

De rest van het jaar belooft moeilijker te worden. Tussen april en juni verwacht Facebook een stabiele of hoogstens licht stijgende groei omdat het bedrijf in het tweede kwartaal van 2020 enorm kon profiteren van de miljoenen mensen die thuis zaten door de coronapandemie. Daardoor dreigt ook de omzetgroei in het derde en vierde kwartaal dit jaar sterk te vertragen.

Bovendien erkent Facebook dat concurrent Apple voor heel wat 'tegenwind' zorgt. Dat bedrijf lanceerde recent zijn nieuwe besturingssysteem iOS 14.5. IPhone-gebruikers moeten apps zoals Facebook expliciet toestemming geven om de cookies te plaatsen waarmee adverteerders hen gericht kunnen bestoken. Die aanpassing dreigt vanaf het tweede kwartaal het business model van Facebook serieus aan te tasten.

Toch vierden beleggers vooral de goede kwartaalresultaten van Facebook. Het aandeel ging op de beurs meteen meer dan 5 procent omhoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud