Advertentie
Advertentie

Facebook wil 'vijandige omgeving' zijn voor terroristen

©Bloomberg

Facebook en Twitter reageren op de oproep van Brits premier Theresa May, die na de aanslag in Londen uithaalde naar de sociale media.

Na de derde aanslag in drie maanden tijd, is de maat vol voor Theresa May. De Britse premier wil de strategie om extremisme te bestrijden omgooien, en kijkt daarvoor onder andere richting Silicon Valley. Volgens May hebben sociale media als Facebook en Twitter een grote verantwoordelijkheid in deze kwestie, omdat ze de ruimte geven aan extremisten om hun ideeën te verspreiden. Ze roept dan ook op tot meer regulering voor het internet.

In een eerste reactie lijken Facebook en Twitter May vooral de hand te willen reiken. In een reactie zegt Simon Milner, toplobbyist van Facebook, dat het bedrijf een 'vijandige omgeving' wil zijn voor terroristen.

In die reactie, gemaild aan Britse en Amerikaanse media, is er evenwel geen sprake van nieuwe maatregelen in de strijd tegen extremisme. Milner heeft het over een 'combinatie van technologie en menselijke beoordeling, waarmee we agressief optreden tegen extremistische berichten, zodra we die opmerken'.

Ook Twitter laat in een reactie weten dat 'terroristische content geen plaats heeft op ons platform'. In de tweede helft van vorig jaar verwijderde het bedrijf bijna 400.000 accounts gelinkt aan extremisme, zegt Nick Pickles, Brits lobbyist voor het Amerikaanse bedrijf. 'We blijven technologie ontwikkelen om dit te bestrijden, in het kader van een systematische aanpak van dit type berichten.'

Dweilen met de kraan open

Facebook en Twitter zijn al langer dan vandaag bezig met het bekampen van extremisme op hun platformen, onder druk van overheden wereldwijd. Maar als de voorbije maanden iets duidelijk maken, is het dat het zeer moeilijk is om een effectief wapen te vinden in die strijd. Facebook probeert het bijvoorbeeld door in te zoomen op gekende vijandige accounts en het netwerk dat daarrond hangt, terwijl een team mensen ook meldingen van extremistische posts behandelt.

Maar die systemen vallen gemakkelijk te omzeilen, waardoor het vooral lijkt op dweilen met de kraan open. Telkens een account of bericht worden dichtgegooid, duiken elders andere posts of accounts op. Dat spelletje valt moeilijk te winnen, als Facebook niet aan de essentie van zijn eigen diensten wil raken. Hetzelfde gaat op voor Twitter. Het bedrijf kan duizenden accounts bannen, er duiken elders gewoon nieuwe op.

Met de aanslag in Londen stijgt de druk op de bedrijven opnieuw om alsnog een antwoord te vinden. Zo niet, dreigen ze er ook financieel bij in te schieten, nu overheden steeds meer hun richting uitkijken in de strijd tegen terreur. In Duitsland bijvoorbeeld wordt gewerkt aan wetgeving die het mogelijk maakt om techbedrijven te beboeten als er terroristische content valt aan te treffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud