Advertentie

Familie Boël stapt in Belgische eenhoorn Collibra

Felix Van de Maele mag nu ook Sofina tot de aandeelhouders van zijn bedrijf rekenen. ©Collibra

De Boël-holding Sofina legt enkele tientallen miljoenen euro's op tafel voor een belang van enkele procenten in Collibra. Ze heeft voornamelijk aandelen overgekocht van medewerkers van het databedrijf.

Collibra liet woensdag in een summier bericht weten dat Sofina een minderheidsbelang in de onderneming had verworven 'via een privétransactie met derden'. Wie die derden zijn, welk percentage Sofina verwerft en voor welk bedrag werd niet meegedeeld.

Volgens onze informatie legt de holding van de familie Boël enkele tientallen miljoenen euro's op tafel in ruil voor enkele procenten van Collibra. Ze kocht voornamelijk aandelen van oudgedienden van het bedrijf. Opmerkelijk daarbij is dat die - ondanks een uitgelezen exitmoment - vasthielden aan een (groot) stuk van hun aandelen. Lees: ze gaven in volle coronacrisis blijk van een groot vertrouwen in Collibra. Sofina moest daardoor wat op zijn honger blijven zitten.

Van de Maele wil geen details kwijt over de transactie, maar zegt in een kort gesprek dat de eerste contacten met Sofina al eerder werden gelegd. Er werd echter pas nu een manier gevonden om de Boël-holding aan boord te krijgen. Waarom Sofina? 'Voor zijn focus op de lange termijn, voor de manier waarop het samenwerkt met de oprichters van de bedrijven waarin het investeert en omdat het ons een Belgische verankering geeft', zegt de CEO van Collibra, die door de coronacrisis net als al zijn medewerkers sinds maart niet meer op kantoor is geweest.

Kudde eenhoorns

Dat Sofina in Collibra stapt, zal de volgers van de Boël-holding niet verbazen. Sofina kwam de voorbije jaren onder impuls van CEO Harold Boël steeds prominenter in beeld als aandeelhouder van beloftevolle start-ups, een groot contrast met het jarenlange imago van de saaie holding die vooral in het nieuws kwam met investeringen in traditionele bedrijven.

120 miljoen
OMZET
Collibra boekte vorig jaar een omzet van om en bij 120 mlijoen dollar (102 miljoen euro).

Met zijn investering in Collibra stapt Sofina in de eerste Belgische techstart-up die uitgroeide tot de eerste Belgische eenhoorn, een groeibedrijf met een waardering van 1 miljard dollar.

Door de groei van de start-ups waarin Sofina investeert, grossiert de portefeuille van de Boël-holding in eenhoorns. Ze zit ook aan boord bij de Britse onlineverkoper van verzorgingsproducten The Hut (die onlangs succesvol naar de beurs trok) en bij Byju’s, een Indiase studeerapp die op bijna 11 miljard dollar gewaardeerd wordt. Andere eenhoorntrofeeën aan de muur bij Sofina zijn het Indiase fintechbedrijf Pine Labs, de specialist in chips voor artificiële intelligentie Graphcore en de digitale marktplaats Vinted.

VUB

Collibra zag in 2008 het licht als een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het biedt bedrijven een onlineplatform waarmee ze hun datastromen beter in kaart kunnen brengen. Dat Collibra groeit als kool is een understatement. Wat als een lokale Brusselse start-up begon, ontwikkelde zich tot een datareus met ruim 600 werknemers, verspreid over kantoren in België, de Verenigde Staten, Polen, Frankrijk en Australië.

De beurs? Het zou een logische stap zijn, maar het is geen doel op zich. We geloven dat we een sterk onafhankelijk bedrijf kunnen bouwen.
Felix Van de Maele
CEO Collibra

De start-up boekte vorig jaar een omzet van om en bij 120 miljoen dollar (+80%). Door de coronacrisis zal de groei wat vertragen, maar er wordt bij Collibra toch nog gemikt op een omzet van om en bij 170 miljoen dollar- een groei van ongeveer 40 procent - in 2020. 'De digitale shift versnelt door de coronacrisis en het beheer van gegevens wordt belangrijker. Maar een aantal sectoren hebben het moeilijk, snijden in de kosten of stellen investeringen uit, waardoor onze groei wat vertraagt', stelt Van de Maele.

Google

Om die groei te financieren haalde Collibra sinds zijn oprichting al 345,5 miljoen dollar (een kleine 310 miljoen euro) op. In het voorjaar tankte het 112 miljoen dollar (103 miljoen euro) bij. Dat waardeerde het bedrijf op 2,3 miljard dollar.

Collibra haalde de verse middelen over de jaren heen onder meer op bij Capital G (de investeringstak van Google-moeder Alphabet) en bij de Silicon Valley-fondsen Index Ventures en Battery Ventures. Ook Iconiq Capital, de investeringsboetiek die aan de slag mag met het vermogen van techtoppers als Mark Zuckerberg (CEO van Facebook), kwam aan boord. De Nederlandse durfkapitalist Newion zit sinds 2012 in het kapitaal. In ruil voor een investering van 1 miljoen euro kreeg hij toen een belang van om en bij 20 procent in Collibra. Lees: Newion zit dankzij de actuele waardering van Collibra op een goudklomp.

2,3 miljard
waardering
Bij de jongste kapitaalronde in april werd Collibra gewaardeerd op 2,3 miljard dollar.

Dankzij de omvangrijke kapitaalronde van het voorjaar heeft Collibra geen vers geld nodig. Volgens onze informatie heeft het een kleine 200 miljoen dollar op de bankrekening. Met een volgende ronde is Van de Maele dan ook niet bezig en met een beursgang ook niet. 'Het zou een logische stap zijn, maar het is geen doel op zich. We geloven dat we een sterk onafhankelijk bedrijf kunnen bouwen.'

Collibra

  • Activiteit: softwareplatform voor het beheer van datastromen.
  • Personeel: 650 werknemers verspreid over acht kantoren.
  • Oprichting: 2008 door Felix Van de Maele (CEO), Stijn Christiaens en Pieter De Leenheer.
  • Aandeelhouders: oprichters, Newion, Index Ventures, Iconiq Capital, Battery Ventures, Capital G, Durable Capital Partners.
  • Waardering (april 2020): 2,3 miljard dollar.
  • Opgehaald durfkapitaal: 345 miljoen dollar (308 miljoen euro).
  • Omzet (2019): 120 miljoen dollar (+80%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud