Flanders Make zet ‘fabriek van de toekomst' in Kortrijk

De Ieperse weefmachinebouwer Picanol is één van de grote West-Vlaamse maakbedrijven die in Kortrijk willen experimenteren met nieuwe productiemethodes. ©BELGA

Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, gaat een nieuwe vestiging bouwen in Kortrijk om bedrijven te helpen bij moderne productietechnieken. Vlaanderen investeert 15 miljoen euro.

Het wordt de derde poot van Flanders Make, dat nu vestigingen heeft in Lommel (research voor de autosector) en in Leuven (machinebouw).

De keuze viel op Kortrijk omdat West-Vlaanderen het hart is van de Vlaamse productiesector, zegt Flanders Make-voorzitter Urbain Vandeurzen. Kennisinstellingen en bedrijven moeten er samenwerken om de ‘modelfabrieken van de toekomst’ te ontwerpen.

Een belangrijke trend in de maakindustrie is de evolutie naar ‘massaproductie op maat’. Door meer flexibiliteit in te bouwen in het productieproces wordt het mogelijk om veel varianten te maken van een bepaald product. Dat houdt in dat fabrieken en machines snel moeten kunnen schakelen om meerdere kleine series te produceren, op een kostenefficiënte manier.

De Vlaamse regering investeert 15 miljoen euro in het project. ‘West-Vlaanderen, dat buiten de Vlaamse Ruit ligt, krijgt met de komst van het onderzoekscentrum een extra economische impuls’, zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een mededeling.

De nieuwe vestiging komt op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk. Het gaat om een erfpacht op gronden die eigendom zijn van UGent en Howest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content