Franse Senaat stemt voor digitale taks

De logo's van de vier bekendste internetreuzen die in Frankrijk de digitale taks zullen moeten betalen. ©AFP

De Franse Senaat zette dinsdagnacht het licht op groen voor een nieuwe belasting op internetgiganten.

De Franse regering probeerde er al een tijdje een belasting op internetgiganten als Google, Apple, Facebook en Amazon op Europees niveau door te krijgen, maar enkele weken geleden werden die plannen definitief begraven. Ierland, Zweden, Denemarken en Finland kantten zich ertegen.

Parijs had vooraf al laten weten dat het bij het uitblijven van een Europees akkoord op eigen houtje een digitale taks zou invoeren, en heeft dat nu ook gedaan. Met 181 stemmen voor, 4 tegen en 158 onthoudingen werd de nieuwe wet in eerste lezing door de Senaat aangenomen. In de tekst werd wel het tijdelijke karakter van de maatregel ingeschreven. In principe dooft de wet op 1 januari 2022 vanzelf uit.

Omzetbelasting

De taks wordt van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro, en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent.

De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf. De taks moet 400 miljoen euro in het laatje brengen in 2019, en 650 miljoen in 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud