Garmin bevestigt cyberaanval

©REUTERS

Garmin, de Amerikaanse maker van gps-toestellen en sporthorloges, bevestigt dat de langdurige panne van de voorbije dagen aan een cyberaanval te wijten is.

De diensten van Garmin lagen sinds 23 juli plat, tot ergernis van veel gebruikers. Officieel luidde het in de app en op de site van Garmin dat er onderhoudswerken aan de gang waren, maar meerdere technologiemedia wezen erop dat er zeer waarschijnlijk hackers in het spel waren.

Dat bevestigt Garmin dinsdag zelf. Het IT-systeem van het bedrijf werd deels versleuteld door een cyberaanval. Bij dat type van hack gijzelen criminelen het netwerk van een bedrijf en eisen ze losgeld om het weer vrij te geven.

Details geeft Garmin niet, wel zegt het dat er 'geen indicatie is dat klantgegevens, waaronder ook betalingsinformatie van Garmin Pay, zijn geopend, verloren of gestolen.' Garmin Pay is een dienst die toelaat met een horloge te betalen.

'De getroffen systemen worden hersteld en Garmin verwacht dat die de komende dagen weer normaal werken', luidt het. 'Er wordt geen materiële impact verwacht op de activiteiten of financiële resultaten van het bedrijf door de de storing. Omdat de getroffen systemen worden hersteld, verwacht Garmin enige vertraging in de verwerking van de achterstand aan informatie/data.'

10 miljoen dollar

Garmin is vooral bekend van zijn gps-horloges voor sporters. De toestellen laten toe sportprestaties nauwkeurig te meten en gegevens op te slaan en te analyseren, wat ze zeer populair maakt bij profs en amateurs. Sinds maandag raken de diensten van Garmin langzaam weer actief, bevestigde het bedrijf al.

Volgens meerdere media werd Garmin het slachtoffer van een type gijzelsoftware dat WastedLocker heet en op de wereld is losgelaten door de Russische hackersbende Evil Corp. Die staat erom bekend grote bedrijven en organisaties te viseren. In sommige media circuleert een bedrag van 10 miljoen dollar dat Evil Corp als losgeld zou eisen, maar Garmin lost niets over een eventuele betaling.

Aan het hoofd van Evil Corp staat de 33-jarige Rus Maksim Viktorovitch Yakubets. De Amerikaanse FBI plakte een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd, het hoogste bedrag voor een cybercrimineel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud