Advertentie

Geen Europese groepsvordering tegen Facebook

Max Schrems zal Facebook individueel aanklagen in Wenen. ©AFP

De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems mag geen groepsvordering aanspannen tegen Facebook. Dat zegt het Europese Hof van Justitie.

Schrems mag wel Facebook individueel voor de rechter dagen in zijn thuisland Oostenrijk. Dat zal hij ook doen, liet Schrems donderdag onmiddellijk na de uitspraak weten. 'Facebook zal nu aan een neutrale rechtbank moeten uitleggen of zijn zakenmodel in regel is met de strenge Europese privacywetgeving', zei Schrems.

Het Europese Hof volgt met de uitspraak het niet-bindende advies van de advocaat-generaal van het Hof van eind vorig jaar

'De beslissing van vandaag door het Europese Hof bevestigt de vorige beslissingen van twee rechtbanken dat meneer Schrems geen 'class action' kan starten in Oostenrijk in naam van onze klanten', zegt een woordvoerder van Facebook in een reactie. 'We zijn blij dat we onze zaak hebben kunnen bepleiten, en kijken ernaar uit om de kwestie op te lossen.'

'Facebook zal nu aan een neutrale rechtbank moeten uitleggen of zijn zakenmodel in regel is met de strenge Europese privacywetgeving.'
Max Schrems
Privacyactivist

De jonge Oostenrijker had gehoopt om samen met 25.000 andere Facebook-gebruikers het bedrijf aan te pakken, maar tot een groepsvordering zal het dus niet komen. Schrems kan niet de stem zijn van de 25.000 andere Facebook-gebruikers die zich wilden verenigen.

Schadevergoeding

Schrems voert al lang actie tegen vermeende privacyschendingen door Facebook. Hij verwijt het bedrijf met 2 miljard gebruikers verschillende inbreuken op de regels voor gegevensbescherming. Hij wil Facebook zo ver krijgen dat het stopt met het gebruiken van persoonlijke gegevens voor eigen doeleinden en dat het een schadevergoeding betaalt.

Eerder slaagde hij er al in om het 'safe harbour'-akkoord, dat technologiebedrijven de mogelijkheid bood data van Europese gebruikers in de Verenigde Staten te bewaren, onderuit te halen. 

Kopzorgen

Voor Facebook is de juridische strijd van Schrems maar een van de kopzorgen in Europa. Het bedrijf ligt fel onder vuur voor de manier waarop het munt slaat uit de persoonlijke gegevens van zijn ruim 2 miljard gebruikers door op basis daarvan gerichte advertenties te verkopen. Dat model wordt bijvoorbeeld misbruikt voor propaganda, bewezen de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de brexitcampagne van 2016.

Vanuit Europa krijgt het bedrijf van Mark Zuckerberg steeds meer tegenwind vanwege dat zakenmodel. Zo dreigt de Duitse kartelwaakhond ermee om de ongebreidelde datavergaring van Facebook via derde websites aan banden te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud