Getest: de Samsung Fold

©REUTERS

De Samsung Galaxy Fold is de eerste smartphone op de Belgische markt met een plooibaar OLED-scherm. Ondanks het stevige prijskaartje van 2.020 euro kampt het plooibare scherm volgens de eerste berichten nog met kinderziektes.

Wordt 2019 het jaar van de opvouwbare smartphone? Met de prijzen die Samsung en consorten hanteren zal de echte doorbraak waarschijnlijk niet voor dit jaar zijn. Maar de Fold laat wel zien wat de marsrichting voor de komende jaren wordt, want ook andere fabrikanten zoals Huawei, Oppo en Xiaomi werken volop aan plooibare modellen.

Het grote scherm van de smartphone is in twee helften verdeeld. Je kan het dichtklappen zoals een schriftje. Daarnaast beschikt het ook over een klassiek scherm aan de buitenkant van het toestel.

Wie nu al ruim 2.000 euro voor een Galaxy Fold overheeft, krijgt alvast een toestel dat er zeer premium en luxueus uitziet en aanvoelt en over een stevige wowfactor beschikt. De mix van glas en metaal ziet er erg gelikt uit en het gewicht van de telefoon, zo’n 260 gram, wekt vertrouwen op. Het scharniermechanisme van het scherm zit ook bijzonder ingenieus in elkaar. Volgens Samsung was dat zelfs een van de lastigste onderdelen in de ontwikkeling van de smartphone.

Eerste generatie

Toch merk je aan enkele dingen dat het een apparaat van de eerste generatie is. Zo komen de twee delen van het scherm niet volledig tegen elkaar als de telefoon dichtgeklapt is. Achteraan blijft een kleine kier open. Het scherm aan de buitenkant is, naar de huidige maatstaven, erg klein en voorzien van reusachtige schermranden. Dat geeft het toestel een beetje een oldskoollook. Of zoals u wilt: het ziet er ouderwets uit.

Samsung zegt dat dat een compromis is om een grote batterij in de Fold te kunnen plaatsen. Het kleine schermpje vooraan zult u dus vooral gebruiken om telefoontjes te beantwoorden of om snel een sms’je te sturen, voor veel meer is het eigenlijk niet geschikt. Urenlang surfen zien wij ons er alvast niet op doen.

In tegenstelling tot Huawei, dat zijn plooibare Mate X later op de markt brengt, voor liefst 2.300 euro, laat Samsung het scherm van de Fold dus naar binnen plooien. Volgens het bedrijf omdat dat het meest natuurlijk aanvoelt, maar ook omdat het scherm zo beter beschermd is en omdat de kans dan kleiner is dat je de telefoon aanzet door per ongeluk op het scherm te tikken. In gesloten toestand worden de twee schermdelen stevig bij elkaar gehouden door magneten. Om het scherm open te klappen, moet je behoorlijk wat kracht gebruiken. Met slechts één hand is het zelfs vrij lastig.

Zodra het scherm plooit (met een zeer bevredigende ‘krak’) wordt de raison d’être van de Fold meteen duidelijk. U krijgt dan als het ware een soort kleine tablet in handen waarmee surfen, video’s bekijken, filmpjes opnemen of spelletjes spelen meteen een stuk leuker wordt. De toegenomen schermgrootte geeft nog andere voordelen tegenover reguliere smartphones. Omdat de toetsen op het grote scherm een stuk verder uit elkaar staan dan normaal, verloopt bijvoorbeeld ook het intikken van cijfers en letters heel wat vlotter. We zien onszelf nog altijd geen roman schrijven op de Fold, maar toch.

Als u het scherm onder een bepaalde hoek houdt en heel goed kijkt, kunt u wel de vouw die midden door het scherm loopt zien. Die is ook te voelen als u over het scherm wrijft. Bij normaal gebruik stoort dat echter nooit.

Multitasken

Het Android-besturingssysteem waarop de Fold draait, is door Samsung en Google speciaal voor plooibare toestellen aangepast. Wanneer op het voorste scherm een app openstaat en de gebruiker het toestel opent, komt diezelfde app meteen ook op het grote scherm tevoorschijn. Met bijvoorbeeld Google Maps werkte dat prima. Hoe goed dat bij andere apps van andere ontwikkelaars zal lukken, valt echter nog af te wachten. Het is ook perfect mogelijk om op het grote scherm te multitasken. Je kunt maximaal drie verschillende apps tegelijkertijd draaien. Het enige dat u daarvoor moet doen is vanaf de zijkant van het scherm naar binnen vegen en de bijkomende app die u wilt openen kiezen. Voor de chipset en het geheugen waarmee de Fold is uitgerust, is dat ook geen probleem.

Onder de motorkap van het apparaatje tikt een Snapdragon 855-chip - het topmodel van de fabrikant Qualcomm - en staat er twaalf gigabyte aan werkgeheugen ter beschikking. Standaard is ook liefst een halve terabyte aan opslaggeheugen beschikbaar. De Fold beschikt verder over zes camera’s. Een selfiecameraatje voor het kleine schermpje, twee selfiecamera’s voor het opengeklapte scherm en drie camera’s achteraan. Die camera’s achteraan zijn dezelfde als die in de Samsung Galaxy S10 Plus en zijn van prima kwaliteit. Ook de volledige camerasoftware en alle portret-, zoom- en nachtfotomogelijkheden zijn van de S10 Plus overgenomen.

De vingerafdrukscanner zit aan de zijkant, dus niet onder het scherm zoals bij de S10. Niet alleen omdat de technische uitdaging dan wat te groot zou worden, maar ook omdat er dan twee scanners zouden moeten ingebouwd worden: in het kleine scherm en in het hoofdscherm.

De Fold is het eerste toestel sinds lang waarmee je je nog eens kunt onder scheiden.
Dieter Reyntjes
marketinghoofd Samsung België

De Fold is in ons land vanaf vrijdag 26 april te bestellen en wordt vanaf 3 mei geleverd. In de doos geeft Samsung een beschermhoesje uit kevlar mee én een volledig draadloze koptelefoon (dus met twee aparte oortjes). Het apparaatje is in eerste instantie enkel te verkrijgen in de Proximus-winkels en in de Samsung flagshipstore in Brussel. Later komen daar andere retailkanalen bij.

Samsung wijst ook op de speciale diensten waarvan Fold-kopers mogen profiteren: zo krijgen ze in geval van problemen voorrang bij de klantendienst en worden het eerste jaar na aankoop alle herstellingen gratis uitgevoerd, op een franchise van 150 euro na. Dat geldt ook wanneer ze het apparaat zelf hebben stukgemaakt door het bijvoorbeeld te laten vallen.

Ferrari-sleutels

De Fold is een bijzondere telefoon waarvan Samsung niet verwacht dat het een mainstreamproduct wordt. Daarvoor is de smartphone te duur, maar is ook het productieproces te gecompliceerd. Het is een technologische tour de force die verrassend goed uitdraaide. Maar het valt ook enigszins op dat dit nog maar een eerste probeersel is. ‘De Fold is eigenlijk een soort statement’, zegt marketinghoofd Dieter Reyntjes van Samsung België. ‘Alle telefoons lijken tegenwoordig op elkaar, dit is het eerste apparaat in lange tijd waarmee je je nog eens kunt onderscheiden. Het is een conversation piece. Wie deze telefoon ergens op tafel legt, doet het gesprek meteen daarover gaan. Een beetje zoals wanneer iemand de sleutels van een Ferrari op tafel legt.’ (lacht)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud