Advertentie

Google en Uber in elkaars vaarwater

Het prototype van de Google Car. ©AFP

Er zijn steeds meer signalen dat internetgigant Google en de alternatieve taxidienst Uber in concurrentie gaan met elkaar. Google zou een app klaarhebben voor deelauto's, terwijl Uber zich werpt op de technologie van zelfrijdende auto's, Googles paradepaardje.

Het financiële persbureau Bloomberg hint op een toenemende concurrentiestrijd tussen zoekgigant Google en de alternatieve taxidienst Uber. Dat is opmerkelijk, want Google is een van de voornaamste investeerders in Uber. In augustus 2013 pompte Google Ventures, de investeringsarm van Google, 260 miljoen dollar - omgerekend 230 miljoen euro - in Uber. Sindsdien zetelt ook David Drummond, de juridische chef van Google, in de raad van bestuur van Uber. 

Maar die raad van bestuur van Uber beraadt zich nu over het mogelijke ontslag van Drummond uit hun gelederen. Een en ander heeft te maken met de plannen van Google die Drummond aan Uber zou hebben opgebiecht, zo meldt Bloomberg. Google werkt aan een app die het delen van auto's moet faciliteren. Daarmee komt Google nadrukkelijk op het domein van Uber, dat sterk staat als aanbieder van privé-taxi's die snel via een app zijn op te roepen. 

Het systeem van Google zou nu al op beperkte schaal in gebruik zijn bij de werknemers van Google zelf. Google wil het nieuws niet bevestigen en reageert zelfs op een opvallende manier op het nieuws. Op de tweet van Bloomberg Business over het artikel reageerde Google zelf met een tweet dat het zelf Uber en Lyft - een concurrerende taxi-app - 'voortdurend gebruikt'. Ook de Wall Street Journal zegt een bron te hebben die het verhaal ontkent. 

 

@business We think you'll find Uber and Lyft work quite well. We use them all the time.— Google (@google) February 2, 2015

 

Zelfrijdende auto

Maar niet alleen Google waagt zich op het domein van Uber, ook het omgekeerde zou aan de gang zijn. Uber maakte maandag bekend te zullen samenwerken met de Carnegie Mellon University in Pittsburgh om een eigen technologie voor een zelfrijdende wagen te ontwikkelen. 

De zelfrijdende auto is net het paradepaardje van het Google. Het afgelopen jaar lanceerde Google al een eerste prototype van zijn 'Google Car', de auto die nu al autonoom kilometers aflegt in Californië. De echte lancering voor die Google Car zou er zitten aan te komen voor 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud