Advertentie

Google gooit zich op batterijen

Larry Page, mede-oprichter en CEO van Google ©Bloomberg

Google is in alle stilte bezig de volgende generatie batterijen te ontwikkelen. Wat gebeurt in het Google X onderzoekslabo is nochtans geheim, maar een lek in The Wall Street Journal legt een en ander bloot.

Google-onderzoekers hebben de taak gekregen nieuwe batterijen te ontwikkelen die kleiner zijn dan bestaande, en die langer functioneren zonder opladen.

Dat alles speelt zich af in Google X, het onderzoekslabo waar eerder al de Google Glass, de luchtballonnen met wifi (Google Loon) en de zelfrijdende auto het levenslicht zagen.

Vergeet de oplaadbare lithiumbatterijen die we kennen van smartphones. De batterij van de toekomst zal aan veel strengere eisen moeten voldoen voor gebruik in zelfrijdende auto’s of miniscule medische toestelletjes.

Denk aan de samenwerking die Google vorig jaar met het farmabedrijf Novartis sloot. De twee gaan een slimme contactlens ontwikkelen die de suikerspiegel bij diabetici via het traanvocht meet. De lens zou een minichip en antenne bevatten om de gegevens door te sturen.

Twee jaar geleden noemde Google-topman Larry Page de levensduur van batterijen een 'groot probleem' met 'een groot potentieel voor verbetering'. Alleen blijft de grote sprong vooruit nog uit.

Nu Google steeds verder wegdrijft van zijn oorspronkelijke business en allerhande hardware ontwikkelt, is de stap naar de ontwikkeling van batterijen voor die toestellen niet meer dan logisch. Google treedt daarmee in de voetsporen van bedrijven als IBM en Tesla.

Het onderzoek gebeurt binnen Google nog op kleine schaal. Volgens The Wall Street Journal is er nog maar een handvol mensen mee bezig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud