Google kan prognoses nipt niet inlossen

©Bloomberg

De Amerikaanse technologiereus Google legde over het derde kwartaal een indrukwekkende omzetgroei voor, maar bleef niettemin nipt onder de analistenverwachtingen.

Google legde op het eerste gezicht een traditiegetrouw een stevig kwartaalrapport voor. De omzet steeg met 20 procent naar 16,52 miljard dollar (12,9 miljard euro). Dat is echter iets minder dan de 16,6 miljard dollar waar het analistenleger op Wall Street op rekende. De winst per aandeel steeg van 5,63 naar 6,35 dollar, ook iets onder de verhoopte 6,54 dollar.

Ook al is Google van de initiƫle zoekrobot steeds meer een veelkoppige technologiereus geworden, toch houden analisten nog steeds met argusogen de advertentie-inkomsten als veruit belangrijkste inkomstenbron in de gaten. En op dat vlak was er goed en slecht nieuws. Het mindere nieuws was dat het aantal 'betalende clicks' jaar op jaar met 17 procent steeg, tegenover 25 procent groei in het tweede kwartaal. Maar daar staat tegenover dat de gemiddelde opbrengst per click slechts 2 procent afnam, terwijl de krimp in het tweede kwartaal nog 6 procent was.

De lagere inkomsten per click zijn het logische gevolg van de veranderende 'mix' van de omzet. Ten eerste verschuiven de advertenties steeds meer van de desktop naar de voor adverteerders minder lucratieve smartphones. Ten tweede komt een groter deel van de omzet uit groeimarkten als bijvoorbeeld Indonesiƫ, waar de advertentiemarkt minder ontwikkeld is.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud