Google-moeder is nieuwe king of cash

Veruit het bekendste onderdeel van Alphabet is Google. ©REUTERS

Het Amerikaanse concern Alphabet onttroont Apple als het bedrijf met de grootste cashberg.

De wereld van de grote concerns heeft een nieuwe cashkampioen: de titel van bedrijf met de grootste spaarpot gaat na een decennium niet langer naar iPhone-fabrikant Apple, maar naar Alphabet, de groep die vooral bekend is van Google en YouTube. Dat leren recente cijfers die opgepikt werden door de Britse zakenkrant Financial Times

Apple was eind vorig kwartaal in cash en verkoopbare effecten, gecorrigeerd voor schulden, nog goed voor 102 miljard dollar. Dat is aanzienlijk minder dan de piek van 163 miljard eind 2017. Alphabet steekt daar met 117 miljard dollar (105 miljard euro) nu een stuk boven uit. Dat cijfer houdt een stijging van bijna 20 miljard dollar in sinds eind 2017.

Activist

De wissel van de wacht aan de top is het gevolg van de inspanningen van Apple om de cash, die blijft binnenstromen door de grote winstmarge op zijn producten, af te bouwen. Zes jaar geleden kwam het concern voor het eerst onder druk, toen de activistische aandeelhouder Carl Icahn het aanspoorde om meer geld te laten vloeien naar de aandeelhouders. Apple keerde in zeven jaar tijd zelfs al 364 miljard dollar uit aan die beleggers. 

Alphabet is op dat vlak een veel minder goede leerling, door de laatste jaren maar gemiddeld 1,7 miljard dollar per kwartaal aan de aandeelhouders te geven. De groep heeft de gewoonte de cash op te potten en vooral in te zetten om nieuwe markten te veroveren. Maar voorlopig levert dat weinig succes op. Er vloeiden ook miljarden - nu zelfs zo'n 25 miljard per jaar - naar vastgoed en de bouw van datacenters.

Boetes

De zuinigheid van Alphabet leidt nu ook tot oproepen van beleggers om meer geld uit te keren. Al vallen die niet helemaal in dovemansoren: vorige week werd het opkoopprogramma voor eigen aandelen opgetrokken met 25 miljard dollar. Veel zoden zet dat niet aan de dijk: analisten verwachten dat de vrij beschikbare cashflow dit jaar over de 30 miljard zal gaan en volgend jaar zelfs zal stijgen naar bijna 40 miljard. 

De groep loopt met haar cashberg net in de kijker op het moment dat Washington almaar kritischer wordt voor haar almacht. In Europa diende Alphabet de laatste twee jaar 8,2 miljard dollar aan antikartelboetes op te hoesten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud