Google pompt nog eens 600 miljoen in Belgisch datacenter

Google opende tien jaar geleden zijn eerste datacenter in ons land - in Saint-Ghislain. ©Photo News

Internetgigant Google plant een nieuwe uitbreiding van zijn datacenter in de buurt van Bergen. Hoeveel extra jobs die zal opleveren, is voorlopig niet duidelijk.

Al voor het tweede jaar op rij kondigt Google een mega-investering in ons land aan. Er komt een vierde gebouw in het datacenterpark van Saint-Ghislain, nabij Bergen. Het heeft daarvoor 600 miljoen euro veil. Google investeerde zo al 1,6 miljard euro in Saint-Ghislain.

De internetgigant kondigde in 2007 aan dat het een energie-efficiënt datacentrum zou neerpoten in Saint-Ghislain. Voor het eerste gebouw legde het 250 miljoen euro neer. Daarna volgde nieuwe investeringen in 2013 (300 miljoen euro) en 2018 (250 miljoen euro).  

Jobs

De investering mag dan wel aanzienlijk zijn, het aantal jobs dat er aan gekoppeld is, is dat minder. In Saint-Ghislain werken er nu 350 mensen. In een datacenter draait het vooral om de servers: Google heeft de servercapaciteit nodig, zodat u filmpjes op YouTube kan kijken of mails via Gmail kan versturen. 

Google probeert met de nieuwe servers het explosief groeiende gebruik van mobiele apps bij te benen. McKinsey berekende in 2016 dat het dataverkeer over de landsgrenzen tussen 2005 en 2014 maal 45 ging. Dat zal de laatste jaren alleen nog maar toegenomen zijn. 

Omkadering

In Saint-Ghislain werken vooral ingenieurs en onderhoudstechnici, die ingrijpen als de servers uitvallen. Verder is er ook omkadering zoals security en catering. Het onderzoeksbureau Copenhagen Economics becijferde in 2018 dat het centrum sinds 2007 al goed was voor in totaal 1.500 jobs.  

Het gaat daarbij zowel om Google-personeel, onderaannemers uit de IT-wereld als bouwvakkers die ingezet zijn bij de constructie van de verschillende gebouwen. Google geeft voorlopig geen cijfers vrij hoeveel extra directe jobs erbij komen als het vierde gebouw klaar is.

Koeling

De oplevering is gepland voor 2021. Google kiest voor het nieuwe gebouw dan toch niet voor een nieuwe locatie. Verschillende media speculeerden eerder dat er een nieuwe locatie nabij Charleroi in de running was. Maar Saint-Ghislain blijft dus toch de uitverkoren locatie. 

In Saint-Ghislain heeft Google de nodige plaats voor de uitbreiding van zijn datacentrum - nu al 85 hectare groot. Het datacentrumpark ligt bovendien vlakbij het kanaal Nimy-Blaton. Google haalt er met een speciaal systeem grijs water uit het kanaal, dat daarna de servers koelt. Google installeerde er vorig jaar ook een zonnepanelenpark met een investering van drie miljoen euro. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud