Google staakt strijd met iPhone

©saskia vanderstichele

Na Apple kwam ook Google woensdagavond met de presentatie van nieuwe gadgets. Met een nóg goedkopere smartphone lijkt het bedrijf de strijd met de iPhone-fabrikant Apple definitief op te geven.

In slechts 30 minuten joeg Google de presentatie van nieuwe producten er woensdagavond door. Nieuwe telefoons, een volgende generatie slimme speakers en nieuwe Chromecast-producten waren de blikvangers.

De meeste aandacht ging naar Pixel 5, de nieuwe smartphone. Met een scherpe camera belooft Google betere filmpjes en foto's voor een gunstige prijs van 699 dollar.

Aan de buitenkant heeft Pixel 5 wat weg van de jongste smartphones van Apple en Samsung. Maar door enkele andere functionaliteiten, zoals minder camerasensoren, en de lagere prijs, gaat Google de concurrentie aan met kleinere spelers.

Zware concurrentie

Google begon in 2016 met de productie van een eigen smartphone. Maar de concurrentie is pittig. De markt van slimme telefoons is grotendeels in handen van Apple, Samsung en Huawei. Dat laten de cijfers zien. Hoewel het jongste Pixel-model vorig jaar ruim de helft meer omzet genereerde, viel het aantal in het niet bij de concurrentie. De grote fabrikanten verkopen jaarlijks ieder minstens 100 miljoen, terwijl Google het vorig jaar moest doen met 7,2 miljoen stuks.

De smartphones van de concurrentie kosten allemaal rond 1.000 dollar. Google zakt met de nieuwste Pixel stilaan naar de helft daarvan. Pixel 4 was nog geprijsd op 799 dollar. De prijs van Pixel 5 (699 dollar) kon naar beneden door het weglaten van duurdere componenten, zoals de camera met gezichtsherkenning.

Volgens Rick Osterloh, de hardwarebaas van Google, is de gedachte logisch. Door de economische tegenspoed denkt hij dat consumenten zitten te wachten op goedkopere toestellen.

Daarmee prijst Google zichzelf uit de markt van Apple en Samsung, wier toestellen nog altijd veel populairder zijn. Zij behouden duurdere componenten en zetten verder in op de ontwikkeling ervan.

Grote belangstelling was er eveneens voor de nieuwe smartphone voor de vijfde generatie, ofwel 5G. Pixel 4a 5G kost 499 dollar. Zowel dit model als Pixel 5 is al te verkrijgen in de voorverkoop en wordt vanaf 16 oktober geleverd.

Twee weken geleden deelde Apple mee dat een nieuwe smartphone nog even op zich laat wachten. De lancering vindt vermoedelijk later dit jaar plaats. Wel presenteerde het bedrijf een nieuwe smartwatch die de zuurstofsaturatie meet en mogelijk ingezet kan worden tegen het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud