Google stopt tijdelijk met beluisteren huiskamergesprekken

Googles spraakassistent kan je activeren door 'OK Google' te zeggen, via een smartphone of de luidspreker Home (foto). ©Bloomberg

Google stopt voor drie maanden met het beluisteren van opnames die zijn spraakassistent in Europa maakt. Dat zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit van Hamburg, die een onderzoek is gestart naar de praktijk.

Klokkenluiders hebben de voorbije weken in verschillende media, onder meer de VRT, aangetoond dat grote technologiebedrijven mensen inschakelen om te luisteren naar bepaalde opnames van hun spraakassistenten. Als een woord moeilijk te verstaan is, springen de betrokkenen in om achteraf extra informatie toe te voegen.

Volgens Google luisteren taalexperts maar naar 0,2 procent van de audiofragmenten. Ze doen dat om de spraakherkenning te verbeteren, maar ze krijgen zo soms ook privacygevoelige informatie te horen.

Privacy

De Duitse regulator opende een administratieve procedure om Google tijdelijk te verbieden de opnames nog te beluisteren. Er zijn volgens de regulator immers 'ernstige twijfels' over de verenigbaarheid van de praktijk met de privacywetgeving (GDPR).

Tijdens de procedure zou Google zelf verklaard hebben dat het gedurende drie maanden geen transcripties meer zal maken in de hele Europese Unie. Het bedrijf zou er al op 10 juli mee gestopt zijn. Dat was de dag waarop de VRT een klokkenluider opvoerde die opnames van Belgen moest verwerken.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) kondigde na de berichtgeving van de VRT al aan dat ze wellicht een onderzoek zou instellen. In een reactie op de Duitse procedure zegt een woordvoerster van de GBA dat de Belgische waakhond nauw samenwerkt met de toezichthouder in Hamburg.

In een reactie bevestigt Google dat het na de berichtgeving in Belgiƫ en Nederland zelf heeft ingegrepen. 'Kort nadat we vernamen dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het overschrijven van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken voor gebruikers wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud