Google trekt stekker uit Google+

©EPA

Het sociale netwerk Google+ kwam nooit in de buurt van concurrent Facebook en de zoekgigant geeft dat nu ook toe. Google koppelt Google+ los van alle andere webtoepassingen.

'Een spookstad'. De New York Times sabelde in een artikel in februari vorig jaar Google+, het sociale netwerk van de zoekgigant, neer. Een half jaar eerder, in oktober 2013, was nochtans nog duidelijk geworden dat in die 'spookstad' 540 miljoen mensen woonden.

Op het eerste zicht een fenomenale groei voor Google+, dat pas in juni 2011 het levenslicht zag. Het was al de vierde poging van Google om een sociaal netwerk in de markt te zetten, dat moest concurreren met grote broer Facebook. 

Maar al die 'gebruikers' van Google+ waren niet zozeer geïnteresseerd in het sociale netwerk zelf, dan wel in de andere toepassingen. De zoekgigant had het slim bekeken dat als je eender welke Google-toepassing wilde gebruiken, van YouTube tot Gmail, je eerst een Google+'er moest worden.

Door die registratieplicht ging het aantal gebruikers kunstmatig explosief naar omhoog. Dat werd niet door iedere gebruiker in dank afgenomen: in 2013 fulmineerde Youtube-stichter Jawed Karim tegen het feit dat hij een Google+'er moest zijn om nog te kunnen reageren op fimpjes. 

Het aantal minuten dat een gebruiker doorbracht op Google+ zelf, lag ook bedroevend laag. Google was daarover karig met haar informatie daarover, maar Mashable wist in februari 2012 te achterhalen dat een gemiddelde gebruiker per maand maar 3,3 minuten op Google+ zat. Ter vergelijking: Facebook-gebruikers sleten op datzelfde moment 7,5 uur op het sociaal medium van Mark Zuckerberg. 

Toen de vader van Google+, Vic Gundotra, vorig jaar in april het bedrijf verliet, dook al de vraag op hoe het nu verder met Google+ . Nu is daar meer duidelijkheid over.

In een blogpost vertelt de zoekgigant dat het Google+ loskoppelt van alle andere Google-toepassingen. Mensen die willen reageren op een YouTube-filmpje of een daar een kanaal willen aanmaken, zullen voortaan genoeg hebben aan een generiek Google-profiel. Dat profiel is privaat, in tegenstelling tot de publieke profielen van Google+. 

Nog in de blog geeft Google toe dat het de mensen die wel een profiel op Google+ hebben, maar die dat niet gebruiken, zal helpen bij het 'beheren en verwijderen' ervan. Zo gaat Google verder op de weg die het eerder dit jaar al insloeg. Bij de lancering van de nieuwe fotodienst Google Photos was er helemaal geen account van Google+ meer nodig om te genieten van de nieuwe mogelijkheden. 

Google+ is dan wel nog niet volledig dood, haar laatste uur heeft alleszins geslagen. Wat het sociale medium wel nog is, volgens Google zelf? 'Een plaats waar mensen samenkomen rond gedeelde interesses, met de mensen en de inhoud die hen inspireren.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud