Google wil uw huis bewaken

©Nest

Het Californische technologiebedrijf Nest, eigendom van Google, gaat een stap verder in het slimmer maken van woningen met een update van zijn producten. Dat kondigde het bedrijf woensdag aan in San Francisco.

Nest produceert drie zogenaamd slimme toestellen, die via een internetverbinding communiceren met een smartphone, en met elkaar: een thermostaat, een beveiligingscamera en een rookdetector. Die gadgets krijgen een update, net als de app om ze te besturen. ‘Een huis waarin toestellen met elkaar geconnecteerd zijn was vroeger een heel futuristisch en geeky beeld’, zei Tony Fadell, de CEO van Nest, woensdag op de voorstelling in San Francisco. ‘Wij werken eraan om dat toegankelijk en menselijk maken.’

De beveiligingscamera, die Nest vorig jaar in handen kreeg na de overname van Dropcam voor 555 miljoen dollar, wordt omgedoopt tot Nest Cam en krijgt een betere beeldkwaliteit. De camera streamt video naar een smartphone of pc en stuurt een melding als een beweging gedetecteerd wordt. Dat kan ook in een specifieke zone, zoals een deur of een kinderbed. De software bij de camera geeft gebruikers de kans om beelden tot 30 dagen op te slaan.

De nieuwe versie van de rook- en koolstofmonoxidedetector Nest Protect herkent het verschil tussen rook en stoom en detecteert een brand sneller. Het toestel test zichzelf constant en gaat volgens Nest tien jaar mee, dubbel zo lang als een traditionele rookdetector. Je kan ook via de smartphone het alarm uitschakelen.

Nieuw is dat de toestellen beter met elkaar praten, en dat ze alle drie via één app bestuurbaar zijn. Als de rookdetector gevaar signaleert, kan je meteen via de app de camera raadplegen om te zien wat het probleem is. De thermostaat kan dan automatisch de ventilatoren uitschakelen om de luchtverplaatsing in huis te verminderen. De thermostaat kan ook meldingen sturen naar de smartphone wanneer de temperatuur zodanig snel daalt dat er een risico is op bevroren leidingen.

De nieuwigheden worden gelanceerd in zeven landen, waaronder België.

Internet of Things

Google nam het amper vijf jaar oude Nest begin vorig jaar over voor 3 miljard dollar. Het is een van de bedrijven die volop inzetten op wat het Internet Of Things heet: een toekomst waarin steeds meer toestellen met elkaar communiceren en van op afstand bestuurbaar zijn.

De technologie is volop in ontwikkeling en veel bedrijven hopen de standaarden voor de markt vast te leggen. Google lanceerde daarvoor onlangs het besturingssysteem Brillo. Ook concurrenten Samsung en Apple zetten in op de technologie. Apple, de vorige werknemer van Fadell, doet dat met het platform HomeKit.

Tegelijk staan in de VS sommige beveiligings- en kabelbedrijven ver met technologie om een woning te beveiligen met camera’s en software. Nest doet dat door softwareontwikkelaars aan zich te binden en samen te werken met fabrikanten van andere toestellen zodat ze met de Nest-producenten kunnen communiceren. Zo kan een beweging van een garagepoort bijvoorbeeld de thermostaat activeren, en op zijn beurt het licht aan- of uitdoen.

Daarbovenop sloot Nest overeenkomsten met verzekeringsbedrijven om klanten een korting te geven op hun polis als ze een rook- en koolstofmonoxidedetector van Nest in huis halen die verzekeraars vanop afstand kunnen monitoren. Nest hamert erop dat verzekeringsbedrijven op geen enkel moment persoonlijke informatie van gebruikers in handen krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud