Gratis wifi-deken rolt gestaag over Vlaanderen uit

©Photo News

Met al hun mobiele toestellen verwachten consumenten dat wifi overal gratis en gemakkelijk beschikbaar is. Vele buitenlandse steden hebben het al langer, maar nu komt de stadswifi eindelijk ook in Vlaanderen stilaan op gang.

Het telecombedrijf Telenet is volop aan het bouwen aan een wifideken over heel Vlaanderen en start in Kortrijk. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) omarmt het project: ‘Met gratis wifi-netwerken worden de digitale ambities van de stad verder verwezenlijkt. Kortrijk wil een slimme stad zijn die klantgericht werkt en daarbij maximaal gebruikmaakt van innovatieve toepassingen.’

Aan de kust rolt Telenet deze zomer ook nieuwe wifizones uit in Oostende, Knokke en Koksijde. Bovendien start het een proefproject op in Oostende waarbij ook niet-­Telenet-klanten in de zomer gratis kunnen surfen, dag en nacht. Verschillende operatoren breiden hun netwerk steeds verder uit via homespots en hotspots op diverse ­publieke locaties, zoals voetbalstadions, pretparken, marktpleinen of populaire ­cafés.

Telenet is echter geen pionier. Citymesh, een Brugs bedrijf, rolde eerder al een wifi­deken over Antwerpen uit en biedt ook aan de kust al gratis wifi aan. Mitch De Geest van Citymesh stelt dat het beter is wifinetwerken te bouwen die losstaan van operatoren dan om een stedelijk wifinetwerk in handen te geven van één partij, zoals dat in Mechelen en Kortrijk gebeurt met Telenet.

‘Een operator gaat altijd proberen zijn klanten te bevoordelen of nieuwe klanten te lokken’, zegt De Geest. Niet-Telenet-klanten mogen namelijk gebruikmaken van het nieuwe netwerk, maar surfen na twee uur wel met een lagere snelheid.

Wifi op de trein

Ook bij de NMBS staat wifi op de agenda. Het NMBS-plan dat gisteren is goedgekeurd, bepaalt dat de NMBS werk zal maken van internettoegang in de treinen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil dat de NMBS tegen 2019 voorziet in wifi op de treinen.

‘Mobiel internet is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van heel wat mensen. Bovendien is snelle toegang tot mobiele netwerken belangrijk voor de uitbouw van een digitaal ecosysteem’, zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD). ‘Vandaag zijn treinen nog te vaak een ‘blind spot’ Er is geen wifi en de dekking van 3G en 4G laat op heel wat plaatsen te wensen over.’

De Croo gaat met de operatoren samenzitten om ook mobiel breedbandinternet langs de spoorlijnen te verbeteren. Hij wil dat mensen op de trein kunnen kiezen: wifi of mobiel breedband.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud