Groot kartelonderzoek naar big tech in VS

©REUTERS

Het Amerikaanse gerecht opent een groot onderzoek naar mogelijke concurrentieverstoring door de grote technologiebedrijven. Dat schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal en bevestigt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Washington noemt geen namen, maar volgens The Wall Street Journal zouden grote Silicon Valley-bedrijven als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook voorwerp uitmaken van het onderzoek.

Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven dinsdagavond prompt omlaag in de nabeurshandel.

Het onderzoek spitst zich toe op bepaalde praktijken op de online platformen die de bedrijven uitbaten, zoals zoekmachines, sociale media en e-commerce. De betrokken bedrijven konden nog niet reageren op het bericht.

Dat de Amerikaanse overheid de techbedrijven tegen het licht houdt, was al een tijdje duidelijk. Begin juni verloren de grote techbedrijven al een slordige 136 miljard dollar aan beurswaarde na mediaberichten dat de privacywaakhond FTC en het gerecht de handen in elkaar hadden geslagen om de dominante positie van de reuzen kritisch te onderzoeken.

De Amerikaanse autoriteiten lijken daarmee de weg op te gaan van de Europese Commissie, die eerder al uitpakte met superboetes voor Apple, Amazon en Google. Die Europese aanpak werd de voorbije jaren nochtans fel bekritiseerd door politiek Washington, dat er een vorm van protectionisme in zag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud