Advertentie

Grote aandeelhouder Toshiba gekant tegen opsplitsing

©REUTERS

3D Investment Partners, de tweede grootste aandeelhouder van het Japanse Toshiba, verzet zich tegen een opdeling van het technologieconglomeraat.

Toshiba, dat al jaren op de sukkel is, bevestigde deze maand plannen te hebben om zich op te delen in drie stukken. Dat moet na de druk van activistische aandeelhouders meer waarde creëren voor de eigenaars van het bedrijf. Maar al bij de aankondiging was duidelijk dat de plannen kunnen geblokkeerd raken voor de goedkeuring.

Nu blijkt dat het Singaporese hefboomfonds 3D Investment Partners, dat meer dan 7 procent van Toshiba bezit, zich kant tegen de opsplitsing. Het schreef daarover een brief van drie pagina's aan Toshiba die het persbureau Reuters kon inkijken. 3D schrijft dat de plannen het 'extreem onwaarschijnlijk' maken om de problemen van Toshiba op te lossen en 'zeer waarschijnlijk' leiden tot 'drie onderpresterende bedrijven naar het beeld van het huidige Toshiba'.

Verkoop

Het hefboomfonds wil dat Toshiba werk maakt van een verkoop aan geïnteresseerde partijen, op zijn minst van bepaalde onderdelen. De belangstelling is er: diverse private-equitygroepen klopten de voorbije maanden aan bij Toshiba en de Angelsaksische investeerder CVC bracht in het voorjaar een miljardenbod uit op het concern. Allen kregen het deksel op de neus.

3D hielp Toshiba in 2017 de zoveelste crisis te overleven. Effissimo, ook een investeringsfonds uit Singapore, heeft zich als grootste aandeelhouder van Toshiba voor zover bekend nog niet uitgesproken over de opdelingsplannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud