Hamon optimistisch ondanks flauw orderboek
De noodlijdende engineering- en contractinggroep ontving tijdens het eerste kwartaal voor minder dan 100 miljoen nieuwe bestellingen.
Dat laat Hamon weten in een trading update na beurs. Het bericht vergelijkt de nieuwe orders over de eerste drie maanden niet met dezelfde periode van 2016, maar met het volledige voorbije boekjaar. Vergelijken is dan niet evident. Hamon boekte voor 94 miljoen bijkomende bestellingen, over heel 2016 liep dat bedrag op tot 473 miljoen euro.
De waarde van de orders van de divisie koelsystemen - de grootste - bedroeg 42,5 miljoen euro (169,6 over heel 2016), die van warmtewisselaars 12,3 miljoen (58 over 2016), die van luchtkwaliteitssystemen 26,4 miljoen (132,6 in 2016). Noord-Amerika plus Mexico (NAFTA) haalde voor 13 miljoen orders binnen (112,9 in 2016).
In verband met het 'relatief laag' aantal nieuwe bestellingen bij koelsystemen, heeft 'deze divisie vertrouwen dat het mogelijk zal zijn een bevredigend niveau te halen in 2017'. Warmtewisselaars blijven op een 'redelijk niveau' door het aanboren van de markt van de energieproductie, zo luidt het en de verwachting is dat 'over het hele jaar meer orders zullen geboekt worden' dan in 2016.
Voor luchtkwaliteitssystemen spreekt Hamon van 'een doorbraak' na een groot contract in India, 'dat past in onze strategie om mee te doen op de Indiase binnenlandse markt'. Nieuwe contracten zouden in de maak zijn. Ook het magere cijfer voor NAFTA noemt Hamon 'solide', de marges zouden alvast aan de beterhand zijn in deze regio.
Op halfjaarcijfers is het wachten tot 5 september.
Het aandeel sloot op 3,27 euro. Vorige week zakte het tot 3,2 euro, zijn laagste peil in meer dan tien jaar. In februari 1999 bereikte het zijn hoogste koers ooit (61,9 euro), in juni 2004 zakte het tot zijn laagste niveau ooit (1,65 euro) om dan weer een piek van 48,7 euro te bereiken in oktober 2007. Sindsdien ging het steil bergaf.
Hamon zette vorig jaar een stevig nettoverlies en een negatieve operationele kasstroom neer. Evenmin als bij de bekendmaking van de jaarcijfers 2016, geeft de groep een omzet- of winstprognose voor dit jaar. De groep hield dinsdagvoormiddag zijn algemene vergadering, maar maakt geen melding van de besluiten die daar genomen werden.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Dominique Marchese: 'De enorme investeringen in AI zijn in het voordeel van deze hyperscaler'
- 2 Gentse start-up Think Tomato: ‘Toen ik van de stress veel was afgevallen, zei mijn vader: ‘Het hoéft niet, dat ondernemen’’
- 3 Europa’s extreemrechtse leiders hekelen 'ecoterrorisme' en dreigende celstraf voor collega
- 4 Rechtbank fluit regeringsbeleid terug in zaak over Vlaams zorgbudget
- 5 Vlaamse premie voor elektrische auto's gaat vooral naar Tesla