Healthcaredivisie Agfa-Gevaert op de radar van Philips

Agfa Healthcare ontwikkelt IT-oplossingen om binnen ziekenhuizen medische beelden en andere informatie vlot te delen. ©Siska Vandecasteele

De Nederlandse technologiegroep ontwikkelt net als Agfa imaging- en IT-oplossingen voor ziekenhuizen.

Philips publiceerde vanochtend teleurstellende derdekwartaalresultaten. Daarbij konden we Philips-topman Frans Van Houten een kwartier interviewen. 

Van Houten bouwde Philips, de uitvinder van het tv-toestel, de cassette en de cd, de voorbije jaren om tot een wereldspeler in medische technologie. Vorig jaar gaf de topman daarvoor meer dan 2 miljard euro uit aan overnames. Onder meer van Volcano, een specialist in intravasculaire beeldvorming.

Dit jaar wordt het een pak minder. Van Houten: 'Extra overnames hoeven ook niet, we zijn blij met onze huidige portefeuille.' In juni kocht Philips nog EPD Solutions, een jong bedrijf dat 3D-beelden van het hart ontwikkelt.

'We kunnen niet elk jaar zoveel overnemen. We zijn selectief op zoek naar de parels in onze sector.' Kan de Healthcare IT van Agfa-Gevaert  - die de groep afsplitst van zijn drukplatenbusiness en chemische activiteiten - zo'n parel zijn? Van Houten: 'Ik ga niet speculeren over Agfa. Philips is zelf ook actief in imaging- en IT-oplossingen voor ziekenhuizen. Voor zover ik weet, is de Healthcare IT nog niet op de markt.'

En wat als die afsplitsing volgend jaar wel een feit is? Van Houten: 'Dan zullen we er zeker met interesse naar kijken.'

Timing afsplitsing

Agfa kondigde de afsplitsing van zijn HealthCare IT-activiteiten ruim een jaar geleden aan. Volgende maand zal topman Christian Reinaudo een eerste indicatie geven over de spin-off. Op het volledige plaatje - beursgang, partner of overnemer? - is het nog wachten tot begin maart bij de publicatie van de jaarcijfers (2018).

KBC Securities-analist Guy Sips waardeert Agfa's bloeiende divisie op minstens 800 miljoen euro. Achter de overige activiteiten (drukplaten, radiografie en de ‘speciale’ producten zoals synthetisch papier en geleidende inkten) staat in zijn model een waarde van iets meer 1 miljard. Na aftrek van de 1,1 miljard euro aan pensioenprovisies geeft dat een som der delen van 783 miljoen euro of 4,7 euro per aandeel. Bijna 1 euro of ruim een vierde hoger dan de huidige koers, vandaar Sips’ koopadvies.

Als het tot een verkoop van de HealthCare IT-activiteiten komt, zal Philips lang niet de enige overnamekandidaat zijn. Sips noemt ook sectorgenoten General Electric, Siemens, Epic, Cerner en Meditech. En last but not least het Duitse CompuGroup, dat vorig jaar al in Mortsel aanklopte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud