Advertentie
Advertentie

‘Hemel klaart op voor Belgische techindustrie'

CareConnex, een Barco-product om de gezondheid van patiënten op te volgen en hen tegelijk te entertainen ©rv

De technologische industrie gaat in 2015 zo’n 2 miljard euro investeren in België, een stijging van 1 procent. Dat blijkt uit een rondvraag van sectorvereniging Agoria. De organisatie spreekt van ‘het jaar van de positieve omslag’.

Agoria peilde bij de industriële bedrijven in de techindustrie naar hun investeringsplannen voor dit jaar. En die rondvraag leverde een cijfer van ruim 2 miljard euro op. Dat zou een stijging van 1 procent betekenen tegenover de geraamde investeringen over vorig jaar.

Echt spectaculair is die groei dus nog niet bepaald. ‘Dat cijfer ligt nog onder het investeringsgemiddelde van de voorbije 20 jaar’, erkent ook Agoria-CEO Marc Lambotte. ‘Maar het lijken de eerste zonnestralen die door een bewolkte hemel prikken. 2015 kan het jaar van de positieve omslag worden en hopelijk kunnen we dankzij de regeringsmaatregelen in 2016 weer met echte groei aanknopen.’

Met regeringsmaatregelen bedoelt Lambotte de inspanningen om de concurrentiepositie van ons land te verbeteren. Volgens Agoria was dat de voorbije jaren een hinderpaal voor investeringen. In een crisisklimaat wordt er vooral gekeken naar herstructureringen, en daarbij kwam ons land door de hoge loonkosten snel in het vizier.

Maar dar zou dus snel verandering in kunnen komen, met een betere competitiviteit. Al moet de economie in het algemeen ook een tandje bijsteken, uiteraard. De benutting van de productiecapaciteit ligt nog onder de 80 procent, aldus Agoria. Pas als de fabrieken op volle toeren draaien, kan echt aan investeren worden gedacht.

Naast aandacht voor de competitiviteit, vraagt Agoria enkele bijkomende maatregelen, om investeringen aantrekkelijker te maken. Als onze bedrijven willen uitgroeien tot de ‘factory of the future’, moeten ze kunnen investeren in de vernieuwing van het machinepark, klinkt het. En daarvoor is een gunstig fiscaal klimaat nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud