'Het tijdperk van het Wilde Westen op sociale media is voorbij'

Sheryl Sandberg, operationeel directeur van Facebook (links) en Jack Dorsey, CEO van Twitter (rechts). ©AFP

Facebook-directeur Sheryl Sandberg en Twitter-CEO Jack Dorsey liggen woensdag op de rooster in de Amerikaanse Senaat.

Sandberg en Dorsey worden woensdag door de Senaat aan de tand gevoeld over de manier waarop hun communicatieplatformen vanuit het buitenland werden misbruikt om het Amerikaanse democratische proces te manipuleren.

Ook Google-baas Larry Page was uitgenodigd, maar die stuurde zijn kat. Google  stelde voor een toplobbyist af te vaardigen, maar daar namen de senatoren geen genoegen mee, waardoor de stoel van Google leeg bleef.

'We zijn diep teleurgesteld dat een van de invloedrijkste bedrijven ter wereld het laat afweten', zei senator Mark Warner, de vicevoorzitter van de Senaatscommissie. 'Misschien zijn ze arrogant', zei senator Marco Rubio.

Kwetsbaar

Het is al de vierde keer in korte tijd dat leden van de top van Silicon Valley afzakken naar Washington. In het voorjaar werd Facebook-CEO Mark Zuckerberg langdurig ondervraagd. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van twee jaar geleden liggen de grote techbedrijven onder vuur omdat ze kwetsbaarder zijn dan gedacht voor kwade intenties van buitenaf, met name uit Rusland.

Na aanvankelijke ontkenningen erkennen de techbedrijven het probleem intussen. De hoorzitting van woensdag was een gelegenheid om politici ervan te overtuigen dat ze de ernst ervan inzien.

Dorsey en Sandberg legden uitvoerig uit wat ze bij respectievelijk Twitter  en Facebook  al hebben gedaan om de buitenlandse beïnvloedingscampagne in te dijken. Om de authenticiteit te bevorderen hebben ze bijvoorbeeld de voorbije maanden op grote schaal nepaccounts verwijderd.

Meer dan 20.000 mensen screenen de inhoud van Facebook. Het bedrijf zet in op artificiële intelligentie om schadelijke informatie tijdig te onderscheppen. 'Dit zijn dure investeringen, maar dat zal ons niet tegenhouden, want het is van vitaal belang', zei Sandberg, de rechterhand van Zuckerberg.

Verlegen

'We weten nu beter in welke mate en met welke tactieken kwaadaardige actoren onze platform manipuleren en verdeeldheid zaaien op Twitter', zei Dorsey. De naar eigen zeggen 'verlegen' Twitter-CEO las een verklaring af van zijn telefoon. 'We zijn niet trots op de manier waarop onze vrije en open uitwisseling van ideeën wordt gebruikt als wapen en als manier om ons land te verdelen.'

'Misbruik, intimidatie, trollenlegers, propaganda via bots, misinformatie en filterbubbels: dat is geen gezonde publieke conversatie. Een relatief klein aantal actoren van kwade wil vond een manier om een buitensporige impact te hebben.'

Regulering

Een duidelijk verschil met de hoorzittingen met Zuckerberg was dat de senatoren beter op de hoogte lijken te zijn van hoe sociale media werken. 

De senatoren lieten ook uitschijnen dat ze van plan zijn de sociale media regels op te leggen. Die maatregelen kunnen neerkomen op regels voor politiek getinte advertenties op sociale media, of voor het garanderen van de privacy van gebruikers. 'We staan open voor regulering, maar het moet de juiste regulering zijn', repliceerde Sandberg.

'Het Congres gaat actie ondernemen. Het tijdperk van het Wilde Westen in de sociale media is voorbij. Waar we naartoe gaan, is echter een open vraag', aldus Warner, een Democraat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud