HP schrapt 9.000 jobs

©EPA

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant HP voert wereldwijd een groot herstructureringsplan door

De komende drie jaren schrapt HP  7.000 à 9.000 van de 55.000 jobs. In het ergste geval belandt dus 1 op 6 medewekers op straat. Het bedrijf denkt daardoor tegen 2022 zowat een miljard dollar besparinen te kunnen realiseren.

Wat dat betekent voor de vestigingen in België, is nog onduidelijk. 

Het herstructureringsplan werd gepresenteerd door Enrique Lores, de kersverse CEO die op 1 november de touwtjes in handen neemt. De drastische ingrepen zijn nodig omdat de omzet van de printdivisie in dalende lijn is. Het beurshuis Bernstein bestempelde die divisie onlangs zelfs als een 'smeltende ijsblok'.

'Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk', zegt CEO Lores. HP wil zich meer richten op services. Zo wil het printers aan lage prijzen verkopen. In ruil daarvoor moet de consument zich engageren om inktpatronen bij HP te blijven aankopen. , Die inktpatronen zijn namelijk altijd al de echte geldkoe van het bedrijf geweest.

Het bedrijf heeft tegelijkertijd een extraatje in petto voor de aandeelhouders. Het dividend wordt namelijk met 10 procent opgetrokken, en HP gaat nog eens voor 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud