Huub Baren wil Connect van de beurs halen

Huub Baren, grootaandeelhouder van Connect ©Dominic Verhulst/dotch.be

De onderaannemer voor de IT-sector is het zoveelste Belgisch bedrijf dat dit jaar de Brusselse beurs vaarwel zegt.

2018 is steeds meer het jaar waarin de Brusselse beurs leegloopt, in contrast met de heroplevende Amsterdamse collega's.

Nadat eerder dit jaar Ablynx, Tigenix, Sapec en RealDolmen via de achterdeur waren weggeslopen en een vervaldatum staat op de notering van E&Z Bebig en 2Valorise, verdwijnt straks ook Connect  van het koersenbord.

Omdat Connect wel een persbericht verstuurde, maar op zijn eigen website lange tijd niets meldde over het overnamebod van Baren, schorste de beurswaakhond FSMA het aandeel Connect op Euronext Brussel, waardoor er in de eerste twee uur van de handelsdag op Euronext Brussel geen koersreactie was. Toen de handel om 11 uur toch op gang kwam, schoot de koers meteen zo'n 35 procent hoger tot net onder het bod van Baren. 

Grootaandeelhouder Huub Baren biedt 1,60 euro per aandeel om de resterende minderheidsaandeelhouders bij de onderaannemer van de elektronicasector uit te kopen.

Let wel: voorlopig gaat het maar om een 'intentie', (nog) geen formeel bod. Als het bod succesvol is en Baren 95 procent in handen krijgt, volgt een uitrookbod.

'Aantrekkelijk'

Overnemer IPTE, een automatiseringsbedrijf dat volledig in handen is van Baren, noemt het bod aantrekkelijk en waarschuwt beleggers die er niet op ingaan meteen: 'Zulke voorwaarden zouden in andere omstandigheden moeilijk te realiseren zijn, gelet op de beperkte verhandelbaarheid van het aandeel.' 

Heel diep moet Baren voor de beursexit niet in de buidel tasten: hij heeft in eigen naam en indirect via IPTE al 84 procent van Connect in handen. De uitkoop van de 4,3 miljoen stuks die hij niet in handen heeft, kost minder dan 7 miljoen euro. 

84%
Grootaandeelhouder
Huub Baren controleert nu al 84 procent van Connect

De biedprijs van 1,60 euro is een premie van 40 procent boven op de jongste beurskoers. Die  beurskoers zit na goede halfjaarcijfers, dankzij de sterke groei in Tsjechië en Roemenië, stevig in de lift.

De premie is voor de aandeelhouder van het eerste uur een schrale troost: rekening houdend met de kapitaalverhoging die Connect in 2016 doorvoerde, trok Connect - toen nog als IPTE - in 2000 tegen net geen 15 euro naar de Brusselse beurs. Die kapitaalronde verliep in volle crisis tegen de bodemkoers van 0,30 euro. 

©Mediafin

Een echt grote verrassing is het overnamebod niet. Baren kocht dit jaar op de beurs al stevig stukken bij, wat deed vermoeden dat een bod eerder vroeg dan laat in de steigers stond

Leegloop

Tegenover de Belgische leegloop in Brussel staan bitter weinig nieuwkomers. Dit jaar trok alleen het kleine Britse biotechbedrijf Acacia Pharma naar het Brussels koersenbord.

Shurgard loopt zich warm voor een Brussels debuut op 17 oktober. Maar die opslagspecialist is een Luxemburgs bedrijf, waarvan het prospectus door de Luxemburgse toezichthouder wordt goedgekeurd en Belgische beleggers alleen na de beursgang 'tweedehands' kunnen kopen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud