IBA zet door met verkoop dosimetrietak

IBA, de Waalse producent van protontherapiesystemen, slikte vorig jaar een nettoverlies van 4,4 miljoen euro. ©IBA

Olivier Legrain, de CEO van de Waalse producent van protontherapiesystemen, laat wel nog niet in zijn kaarten kijken of de aandeelhouders bij een verkoop weer op een dividend kunnen rekenen.

IBA  maakte midden vorig jaar bekend dat het overwoog om zijn afdeling dosimetrie te verkopen. Eind 2018 lagen er nog ‘verschillende opties’ op tafel.

In de marge van zijn jaarresultaten laat IBA weten dat de divisie voortaan in de boeken staat als 'beschikbaar voor verkoop' (asset held for sale). ‘Het is dus waarschijnlijker dat de afdeling in de (nabije) toekomst uit onze perimeter verdwijnt, stelt CEO Olivier Legrain.

Een preciezere timing of meer details over de status van de verkoop wil hij niet geven. IBA zal de markt ‘in het tweede kwartaal’ informeren over de uitkomst van zijn ‘actieve’ gesprekken over de afdeling.

In lijn met verwachtingen

De jaarresultaten van IBA liggen in de lijn van de verlaagde vooruitzichten die de Waalse producent van protontherapiesystemen vorige maand al in een tradingupdate bekendmaakte.

De wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding meldde toen dat 2018 zou eindigen met een positieve recurrente bedrijfswinst (rebit), maar netto met een 'single digit'-verlies, lees: een verlies van minder dan 10 miljoen euro. Die verlaagde vooruitzichten zijn uitgekomen: IBA boekte het afgelopen jaar een recurrente bedrijfswinst van 0,8 miljoen euro, maar slikte een nettoverlies van 4,4 miljoen euro.

‘Ja, de recurrente bedrijfswinst is maar nét positief. Maar de dosimetrieafdeling zit daar niet meer in. Tel ze erbij en het bedrijfsresultaat komt uit op 5,4 miljoen euro’, stelt Legrain, die ook onderstreept dat IBA in de tweede jaarhelft weer winst maakte.

Zonder de nettowinst van de dosimetrie over het boekjaar 2018 (3,2 miljoen euro, +29%), zou IBA nog dieper in het rood geëindigd zijn over het hele boekjaar. De omzet van 208 miljoen euro in 2018 kwam 11,9 procent lager uit dan in 2017 (236 miljoen euro).

Eén doel

Voor dit jaar geeft IBA slechts één doelstelling vrij: het rekent op een positieve recurrente bedrijfswinst. Hoeveel er netto, helemaal onderaan op de resultatenrekening, zal staan, is niet duidelijk. ‘Ik verkies vooruitzichten te geven over zaken waarover ik de controle heb. Wisselkoersschommelingen en belastingen maken daar geen deel van uit en kunnen wegen op het nettoresultaat’, aldus Legrain.

Als de verwachtingen uitkomen, zal IBA operationeel rendabel zijn. Reken daar de mogelijke opbrengst van de dosimetrietak bij - sommige analisten gaan uit van 57 à 68 miljoen euro - en de groep kan misschien overwegen opnieuw een dividend uit te keren.

Of niet? ‘Ik wacht liever tot de verkoop landt. En maak vervolgens een voorstel over aan de raad van bestuur in functie van onze financieringsnoden en de evolutie van onze business’, zegt Legrain. ‘De raad van bestuur beslist.’

Ter herinnering: IBA besliste na een heel moeilijk 2017 zijn dividend over dat boekjaar te schrappen. Door een moeilijke markt in protontherapie leed het toen een nettoverlies van 39 miljoen euro. Een dramatische ommekeer, want tot dan had Legrain zeker tot 2020 een stevig én stijgend dividend beloofd.

Protontherapie is het belangrijkste, maar gelukkig niet het enige domein waarin IBA actief is. De tweede divisie, de klassieke radiotherapie, is goed voor 14 procent van de omzet. De derde afdeling omvat industriële oplossingen. Dosimetrie is de vierde tak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud