Advertentie

IBM zet jaar slecht in

©REUTERS

De server- en cloudreus bleef het afgelopen kwartaal onder de verwachtingen. Het aandeel van IBM verloor in de nabeurshandel 3 procent.

De omzet zakte in de eerste drie maanden van het jaar bijna 5 procent tot 18,18 miljard dollar. Analisten hadden op 18,46 miljard dollar gerekend. 

Ook de winst ging omlaag, netto van 1,68 miljard naar 1,59 miljard dollar. Per aandeel daalde de nettowinst van 1,81 naar 1,78 euro.

Dure dollar

Alle divisies stonden onder druk, ook de cloudafdeling (met analytics, artificiële intelligentie en cybersecurity) die het middelpunt werd van IBM's strategie. Financieel directeur Jim Kavanaugh ziet in de dure dollar een boosdoener voor het zwakke kwartaal. De cloudinkomsten liepen 1,5 procent terug tot 5 miljard dollar, maar klopten niettemin ruimschoots de analistenverwachtingen (4,2 miljard dollar). 

De mainframecomputers daarentegen bleven met 1,33 miljard dollar (-11,5%) onder de verwachte 1,37 miljard dollar.

Groei

Ondanks de zwakke resultaten houdt IBM vast aan zijn jaarprognose van 13,90 euro per aandeel operationele winst. 

IBM  knoopte in het slotkwartaal van vorig jaar weer aan met groei. Beleggers en analisten zagen daarin een geslaagde transformatie van traditionele hardware naar de groeidomeinen van het moment: cloud, artificiële intelligentie en cybersecurity. In dat kader telde CEO Ginni Rometty bijna 34 miljard dollar neer voor de cloudspecialist Red Hat. Het is de IBM's grootste overname ooit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud