Imec-spinoff haalt 8,3 miljoen euro op voor slaapanalyse met pleisters

Voor een uitgebreide slaapanalyse moet je vandaag terecht in een gespecialiseerde kliniek. Onera Health wil dat veranderen. ©Debby Termonia

De Amerikaans-Nederlandse start-up Onera Health ontwikkelt diagnostica om slaapproblemen vast te stellen. Een van de investeerders is het Leuvense investeringsfonds imec.xpand.

Onera Health ontwikkelt een model om met hard- en software allerlei slaapaandoeningen, zoals slapeloosheid, narcolepsie of apneu, te detecteren. De oplossingen zijn bedoeld voor thuisgebruik, met behulp van twee ‘slimme pleisters’ die de patiënt in de gaten houden.

Dat zou een hele verbetering inhouden tegenover de huidige slaapmonitoringmethoden, waarbij patiënten vaak in een slaapkliniek moeten overnachten en op allerlei machines en sensoren worden aangesloten.

Het bedrijf ontstond uit de Eindhovense tak van het Leuvense onderzoeksinstituut imec. Het onderzoek gebeurt nog in Nederland, maar het hoofdkantoor is gevestigd in Silicon Valley. Onera wil de komende maanden verschillende pilootprojecten opstarten met zijn technologie.

Nasdaq

In de eerste grote kapitaalronde (A-series) haalt de start-up 9,3 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) op bij een consortium van investeerders onder leiding van het op Nasdaq genoteerde biotechbedrijf Jazz Pharmaceuticals.

Ook van de partij is imec.xpand, het in Leuven gevestigde fonds dat al in een vroege fase investeert in bedrijven die links hebben met imec. ‘We doen dat omdat we vinden dat ondernemers zich moeten toeleggen op de groei van hun bedrijf en niet op de volgende kleine financieringsronde’, zegt fondsbeheerder Tom Vanhoutte.

Imec.xpand is nog volop bezig met het investeren van meer dan 100 miljoen euro aan middelen die werden ingebracht door binnen- en buitenlandse partijen, onder wie Samsung, Philips, BNP Paribas Fortis en de federale overheid.

Ook imec zelf en de Nederlandse investeerder BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) stoppen Onera Health geld toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect