Intel gooit handoek in de ring in strijd om 5G-chips

Voor Apple is het wegvallen van Intel als leverancier van 5G-chips een streep door de rekening. ©EPA

De Amerikaanse chipgigant Intel laat de markt voor 5G-chips (snel mobiel internet) in smartphones links liggen. Dat nieuws komt er net nu zijn concurrent Qualcomm een belangrijke deal heeft gesloten met Apple.

Het aandeel van Qualcomm  werd woensdagavond bijna een kwart duurder na de bekendmaking van een grote chipdeal met Apple  . Beide bedrijven lagen al jaren overhoop als gevolg van rechtszaken over de betaling van royalty's voor de Qualcomm-chips die Apple in zijn iPhones gebruikt.

Dat conflict wordt nu bijgelegd, met 5G als smeerolie. De financiële details ervan zijn niet bekend, maar er is sprake van een wereldwijde overeenkomst rond octrooien voor minstens zes jaar. Qualcomm krijgt behalve een schadevergoeding van Apple ook een meerjarig contract voor de levering van chips.

Intel

Wellicht is het geen toeval dat Intel  bijna op hetzelfde moment liet weten dat het zich terugtrekt uit de markt voor 5G-chips voor smartphones. Het gaat zich in de 5G-markt voortaan focussen op netwerkinfrastructuur en ‘andere op data gerichte opportuniteiten’.

Traditioneel was Qualcomm een belangrijke leverancier van chips voor de mobiele toestellen van Apple, maar vorig jaar kwamen enkele iPhone-modellen uit die een Intel-chip onder de kap hadden. Apple maakte handig gebruik van de concurrentie om beide leveranciers tegen elkaar uit te spelen.

Dat Intel zich nu terugtrekt, is een streep door de rekening van de elektronicagigant. Het verklaart wellicht waarom nu plots een grote deal met Qualcomm mogelijk is, net op het moment dat Apple zich leek vast te bijten in zijn rechtszaken met het chipbedrijf.

‘5G is nog steeds een strategische prioriteit voor Intel, maar voor smartphones is er geen duidelijke weg naar winstgevendheid’, zegt Intel-baas Bob Swan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud