Intel moet megaboete voorlopig niet betalen

Intel moet de megaboete van meer dan 1 miljard euro voorlopig niet betalen. ©AFP

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat het vermeende machtsmisbruik van de chipreus opnieuw moet worden onderzocht.

De toenmalige eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes legde Intel in 2009 een boete van 1,06 miljard euro op voor het overtreden van de (Europese) concurrentieregels.

De chipproducent misbruikte tussen 2002 en 2007 zijn dominante positie op de markt van x86-processoren, gebruikt in desktopcomputers en laptops. Hij gaf royale kortingen aan computerfabrikanten als Dell, Lenovo, HP en NEC als ze hun chips uitsluitend bij Intel aankochten.

En retailers kregen geld toegestopt om Intels concurrenten uit de rekken te weren. Vooral concurrent Advanced Micro Devices (AMD) werd op die manier gedwarsboomd.

Beroep

Intel vond de boete van meer dan 1 miljard euro onevenredig, onder meer omdat de Europese Commissie niet aantoonde dat consumenten schade hadden ondervonden. Maar het Europees Gerecht in Luxemburg - onderdeel van het Europees Hof van Justitie - veegde die argumentatie van tafel.

Het Hof fluit het Gerecht nu echter terug omdat het niet alle argumenten van Intel heeft onderzocht. Het Gerecht moet zijn onderzoek opnieuw doen. En de chipgigant mag het miljard voorlopig op zak houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud