iPhone-designer Jony Ive vertrekt bij Apple

Jonathan 'Jony' Ive. ©AFP

De Brit die de Mac, de iPod, iPhone en iPad vormgaf, start zijn eigen bedrijf: LoveFrom. Apple wordt zijn eerste klant.

De 52-jarige Ive was meer dan 20 jaar lang hoofd van de designafdeling van Apple . Hij was het brein achter onder meer de hardware van de gekleurde iMacs waarmee Apple zich in de jaren 2000 herlanceerde, de iPod die de markt voor mobiele muziekspelers herdefinieerde, en het monstersucces van de iPhone, waarvan Apple er sinds 2007 ruim 1,5 miljard stuks verkocht.

Het duo Jonathan ‘Jony’ Ive en de in 2011 overleden topman Steve Jobs turnden Apple om van een gekneusd technologiebedrijf eind jaren 90 tot de meest invloedrijke fabrikant van consumentenproducten aller tijden. Apple was met een waardering van meer dan 1.000 miljard dollar een tijdlang het meest waardevolle bedrijf ter wereld, al werd het recent wel voorbijgestoken door Microsoft.

Jobs noemde Ive de persoon met de meeste operationele macht bij Apple, na hemzelf. De twee werkten als een twee-eenheid, hun kantoren waren aan elkaar gelinkt met een verborgen gang, en ze deelden de visie dat vorm en inhoud van een technologieproduct onlosmakelijk verbonden waren met elkaar.

Ook onder Jobs' opvolger, Tim Cook, bleef Ive de belangrijkste designer van Apple. Zijn werk bij het Amerikaanse bedrijf geeft Ive tot op vandaag een schier goddelijke status als designer, het Britse koningshuis sloeg hem zelfs tot ridder. 

Ive vertrekt later dit jaar bij Apple, wat hij in de Britse krant Financial Times een 'natuurlijk en elegant moment om te vertrekken' noemt. In 2020 moet Lovefrom, zijn nieuw creatief bedrijf, onder stoom komen. Het is nog niet duidelijk wat Lovefrom precies zal doen, maar Apple zou wel zijn eerste klant worden. 'Ik zal nog vele, vele jaren bij Apple betrokken zijn', stelt Ive. 

Apple-CEO Cook relativeert het vertrek van Ive. Hij noemt dat een 'evolutie', en zegt dat Apple verdergaat met hetzelfde team designers. 'Het sterkste dat er ooit geweest is.'

Jony Ive wordt niet vervangen, zijn laatste officiële positie bij Apple - die van chief design officer - wordt vooralsnog niet opnieuw ingevuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud