'Ja, grote jongens als Cisco en IBM kijken naar Option'

©debby termonia

Oprichter en voorzitter Jan Callewaert van Option zoekt een partner voor zijn technologiebedrijf. Grote jongens van het kaliber van Intel, IBM, Cisco en Qualcomm zijn daarbij niet te hoog gegrepen.

Het Leuvense technologiebedrijf Option liet dinsdagochtend weten ‘verschillende strategische opties’ te onderzoeken. De mededeling komt er op verzoek van Options commissaris, die vragen heeft bij de snel slinkende kaspositie van Option.

Option was vijf jaar geleden nog een van de grote specialisten in draadloze communicatie. Maar toen wierp het Chinese Huawei zich op de modems op USB-sticks en was het Leuvense liedje uit. Option verschrompelde tot een start-up en focuste sindsdien op één enkel product: CloudGate, hard- en software die allerlei toestellen en sensoren met elkaar en het internet laat communiceren.

Option zegt met CloudGate twee à drie jaar voorsprong te hebben op de concurrentie. Maar de verkoopcycli duren veel langer dan verwacht - twaalf in plaats van drie maanden - en dat brengt Option in slechte papieren. Andermaal.

Jan Callewaert, oprichter en voorzitter van Option. ©Debby Termonia

Jan Callewaert, Options oprichter en voorzitter van de raad van bestuur, blijft evenwel optimistisch. Andermaal. Vanuit het buitenland - 'Ik kan niet zeggen waar ik zit. Ik ben bezig met de strategische opties te onderzoeken' - geeft Callewaert tekst en uitleg.

Welke opties liggen op tafel voor Option?
Callewaert: 'De markt van het 'internet der dingen' is heel gefragmenteerd. We hebben begrepen dat we versterking nodig hebben. Een strategische alliantie met een of meerdere partijen. Of een partij die financieel participeert. Door de afbouw van het bedrijf van de jongste jaren moeten we 'sales en marketing' weer opbouwen. Dat vergt tijd.'

Behoort een verkoop tot de mogelijkheden?
Callewaert: 'Nee.'

Hoe nijpend is jullie kaspositie?
Callewaert: 'We're not running out of money. We staan niet met de rug tegen de muur. Het overbruggingskrediet van 2,7 miljoen euro (van maart, red.) is nog niet opgesoupeerd, we hebben nog maar de helft opgenomen.'

Hoe dan ook communiceert Option, op vraag van de beurswaakhond FSMA, over zijn kaspositie. Trekken potentiële klanten zich niet terug uit vrees dat Option binnen zes à twaalf maanden niet meer bestaat?
Callewaert: 'Dat is nog niet gebeurd, nee. De klant kijkt in de eerste plaats naar de technologie, wat die te bieden heeft. Pas dan komt het financiële aspect. En het gebeurt dat de klant zijn bestelling vooraf financiert, om ons te helpen.'

©Debby Termonia

Gebeurt dat nu ook met de verkoop van CloudGate?
Callewaert: 'Ja. Als we klanten niets te bieden zouden hebben, zouden ze dan niet doen.'

Alle grote jongens zijn met 'internet of things' bezig: IBM, Intel, Cisco, Apple, Google, Samsung, Qualcomm. Kijken die naar CloudGate?
Callewaert: 'Die grote jongens tonen zeker interesse. Maar dat zijn logge bedrijven. Het duurt een tijd vooraleer ze testprojecten opzetten. Maar eens je binnen bent, is dat voor 3 à 5 jaar.'

Voor alle duidelijkheid: CloudGate speelt mee in de hoogste liga van de machine-to-machine-communicatie?
Callewaert: 'Jazeker. Die markt heeft nog geen standaarden. Verschillende consortia rond Intel, Google, Cisco, Qualcomm, enz. proberen elk hun eigen standaard door te duwen. Daardoor zijn er heel wat mini-standaarden, zeg maar. Onze CloudGate heeft het grote voordeel dat hij met al die mini-standaarden kan communiceren. Dat is uniek. Onze concurrenten hebben voor elke mini-standaard een aparte doos, wij niet.'

Stel dat jullie door één consortium worden uitgekozen, dan verliest Option zijn onafhankelijkheid en dreigt het andere afnemers weg te jagen.
Callewaert: 'We gaan ons niet exclusief binden aan één partij. We kunnen die partij wel een tijdsvoordeel geven, maar we gaan ons handen niet afsnijden.'

Vorig jaar verkocht Option 17.000 CloudGates. Dit jaar mikken jullie op 80.000. Dat aantal is volgens analist Guy Sips nodig om break-even te draaien en de cashdrain te stoppen.
Callewaert: 'De pijplijn is meer voorspelbaar dan vorig jaar. We hebben zicht op 80.000 stuks, ja.'

Option geeft geen kwartaalupdates meer. De algemene vergadering is eind mei gepland, de publicatie van de halfjaarcijfers eind augustus. Moeten de aandeelhouders niet sneller worden geïnformeerd, gezien de precaire toestand?
Callewaert: 'We zijn van plan in mei te communiceren. We willen zeker niet meer zo lang onder de radar blijven.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud