Advertentie

Jackpot lonkt voor Sofina dankzij maaltijddeal Uber

Uber wil in zijn zoektocht naar rendabiliteit zijn eigen maaltijdkoerier meer schaalgrootte geven ©saskia vanderstichele

Uber is van plan 2,6 miljard dollar te betalen voor de overname van de maaltijdkoerier Postmates. De miljardendeal kan ook het Belgsiche Sofina een aardige stuiver opbrengen.

Lang is Uber niet bij de pakken blijven zitten. Eerder deze maand troefde Just Eat Takeaway , de maaltijdkoerier van de Nederlander Jitse Groen, de Amerikaanse taxiapp af met een bod van 7 miljard euro op Grubhub.

Nu heeft Uber zijn revanche beet, schrijft The New York Times. Volgens de Amerikaanse krant hebben de Californiërs 2,6 miljard dollar veil voor een andere maaltijdkoerier, Postmates. En dit net op het ogenblik dat Postmates zich aan het klaarstomen is voor een eigen beursgang.

Uber is vastbesloten zijn eigen maaltijdbezorger, Uber Eats, snel meer schaalgrootte te bezorgen. Het recept is vrij eenvoudig: schakel zo veel mogelijk concurrenten uit om op zo veel mogelijk markten de facto monopolist te worden. Want in de sector zijn twee spelers er één te veel. Het schoolvoorbeeld was Duitsland: daar bloedden Takeaway.com en Delivery Hero cash. Tot die laatste als eerste met de ogen knipperde en zijn Duitse activiteiten aan Jitse Groen verkocht.

Sofina

Bij een deal zou bij de eigenaars van het negen jaar oude Postmates - investeringsfondsen - de kassa rinkelen. Dat is inclusief Sofina . De spilholding van de familie Boël investeert sinds 2016 in de maaltijdkoerier uit San Francisco, met dank aan haar decennialange contacten in Silicon Valley.

Volgens het jongste jaarverslag van Sofina bezat de holding eind 2019 3,22 procent van Postmates. Ze trok dat belang vorig jaar lichtjes op. Tegen een overnameprijs van 2,6 miljard dollar zou Sofina 83 miljoen dollar (74 miljoen euro) binnenrijven.

De contacten van Sofina in de Valley leiden ertoe dat de holding mee aan de wieg stond van Google, YouTube, Facebook, Twitter, WhatsApp en Snapchat.

Toen Facebook zes jaar geleden de hand legde op WhatsApp plukte ook Sofina daar de vruchten van, via zijn participatie in het investeringsfonds Sequoia. De Belgische holding realiseerde vorige maand ook een mooie meerwaarde op de overname door Facebook van de beeldbibliotheek Giphy. Facebook betaalde 400 miljoen dollar voor de grootste collectie van populaire gifs. Op basis van die waardering bracht de deal Sofina 16,6 miljoen dollar (15,34 miljoen euro) op. Dat is relatief weinig, maar de deal wees erop dat Sofina een neus heeft voor jonge techbedrijven.

Goed bewaard geheim

Mede dankzij de succesvolle private-equitypoot ontdekken de jongste jaren steeds meer grote beleggers Sofina, dat tot voor enkele jaren zowat het best bewaarde geheim van de Brusselse beurs was. Dat vertaalde zich in de koersevolutie van de holding: enkele weken geleden noteerde ze aan een recordkoers van 246 euro, goed voor een recordbeurswaarde van precies 8,5 miljard euro. Dat was ruim dubbel zoveel als de beurswaarde van Ackermans & van Haaren (AvH). Vijf jaar geleden was Ackermans nog veel groter dan Sofina. De terugval van het aandeel midden maart tot 155 euro bleek achteraf een gouden koopkans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud