Japans-Koreaans conflict nefast voor Samsung en co

In Seoel werd vorige maand geprotesteerd tegen de Japanse premier Shinzo Abe ('No Abe!') en diens handelsrestricties. ©REUTERS

Een oud dispuut over het oorlogsverleden tussen Japan en Zuid-Korea hypothekeert de productie van halfgeleiders.

Alle ogen zijn logischerwijs gericht op de handelsoorlog tussen China en de VS. Maar ook het conflict tussen Japan en Zuid-Korea - twee bondgenoten van de VS - kan immense gevolgen hebben.

Meer bepaald voor de wereldwijde technologiesector, die in grote mate steunt op de halfgeleiders van de Koreaanse bedrijven Samsung Electronics en SK Hynix, 's werelds twee grootste producenten van geheugenchips. Die twee leveranciers lijden onder de exportrestricties die Japan vorige maand afkondigde voor drie belangrijke materialen (waaronder waterstoffluoride) die nodig zijn om halfgeleiders en displays te maken.

6 miljard
Geld voor elektronica
De Zuid-Koreaanse regering wil minder afhankelijk worden van haar buurland. Ze pompt omgerekend bijna 6 miljard euro in haar elektronicabedrijven.

Naast die grondstoffen prijken ook de zogenaamde CNC-machines op de restrictielijst. Dat zijn volautomatische, computergestuurde machines die chip- en autofabrikanten gebruiken om metaal te frezen, draaien, ponsen en slijpen. Een derde van de machines die Zuid-Korea invoert komt uit Japan. Het Japanse Fanuc is de wereldtop in CNC-technologie.

Zuid-Koreaanse bedrijven zouden kunnen overschakelen op de machines van de Duitse concurrent Siemens, al zou dat heel wat voeten in de aarde hebben. En het is niet dat de machines van Fanuc het land niet meer binnen komen, alleen neemt die import door de extra procedures en vergunningen meer tijd in beslag.  

Miljardensteun

Niettemin wil de Zuid-Koreaanse regering minder afhankelijk worden van haar buurland. Ze pompt omgerekend bijna 6 miljard euro in haar elektronicabedrijven. De investering moet binnen vijf jaar een stabiele bevoorrading van honderd materialen veilig stellen. Analisten zetten grote vraagtekens bij dat plan en vrezen dat de Japanse kwaliteit niet geĆ«venaard zal kunnen worden. Dat zou op zijn beurt nefast zijn voor chipfabrikanten als Samsung en in navolging de hele techsector. 

Aan de basis van het handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea ligt een oud dispuut over hun oorlogsverleden. Het Zuid-Koreaanse gerecht oordeelde dat Japanse bedrijven als Nippon Steel en Mitsubishi een schadevergoeding moeten betalen aan Koreanen die tijdens de Japanse bezetting (1910-1945) in hun mijnen of fabrieken moesten werken. Daarnaast werden ook heel wat Koreaanse vrouwen door Japanse soldaten misbruikt als seksslaven of 'troostmeisjes'.

De handelsrestricties komen voor Korea op een heel slecht moment. Vorige week bleek dat de export in juli voor de achtste maand op rij achteruitboerde. De uitvoer van chips dook 28 procent lager. 

Ook Japanse bedrijven, vooral de autobouwers, lijden onder het conflict. De Koreanen betogen niet alleen tegen het Japanse beleid, ze kopen ook geen auto's, bier en pennen meer uit het buurland. Toyota zag zijn Koreaanse verkoop in juli met 32 procent kelderen, terwijl Honda een daling van 34 procent meldt. Lexus, het luxemerk van Toyota, verkocht een vierde minder wagens dan in juni. Tegenover juli vorig jaar is er wel een stijging van 33 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud