Japanse miljardair wordt eerste maantoerist

Yusaku Maezawa. ©AFP

Yusaku Maezawa, een Japanse techondernemer, heeft als eerste een plaats gereserveerd op een raket van SpaceX om een vlucht rond de maan te maken. De miljardair wil een groep kunstenaars meenemen.

Elon Musk, de CEO van SpaceX, stelde maandagnacht de eerste maantoerist van zijn bedrijf voor. 'Hij is de moedigste persoon en de grootste avonturier, vind ik', zei Musk. 'Hij herstelt mijn vertrouwen in de mensheid.'

SpaceX had al aangekondigd dat het betalende private individuen rond de maan en terug zou vliegen voor het einde van 2018, maar die timing bleek veel te optimistisch. Nu mikt het bedrijf op 2023.

De 42-jarige Maezawa vergaarde een fortuin met zijn e-commercewebsite Zozotown, gespecialiseerd in mode. Hij is een ex-rockmuzikant en een gepassioneerde kunstverzamelaar. Vorig jaar kocht hij bij Sotheby's nog een werk van Jean-Michel Basquiat voor 110,5 miljoen dollar, bijna het dubbele van de geschatte prijs en een record voor een Amerikaans kunstwerk. Zijn persoonlijke vermogen wordt geschat op een kleine 3 miljard dollar.

Eenzaam

Maezawa wil de trip niet alleen ondernemen en kocht alle beschikbare plaatsen op de vlucht. 'Ik zou graag zes tot acht artiesten van over heel de wereld meenemen om mee te gaan op deze missie naar de maan. Ik wil deze fantastische ervaring niet alleen beleven. Dat zou nogal eenzaam zijn.'

De trip zal vijf dagen duren en is meer dan 800.000 kilometer lang. Hoeveel Maezawa betaalt aan SpaceX, dat nog nooit bemande vluchten uitvoerde, is niet bekend.

De groep zal meevliegen met de BFR die SpaceX volop aan het ontwikkelen is en die de opvolger moet worden van de Falcon Heavy, die begin dit jaar met succes debuteerde. BFR staat voor Big Falcon Rocket, al gebruikt Musk voor de F ook graag een ander woord. 

De beurs ziet de reis van Maezawa minder zitten, zo bleek dinsdagochtend. Het aandeel van zijn bedrijf Start Today nam op de beurs van Tokio prompt een duik van een kleine 5 procent.

Als het plan lukt, wordt de missie met de BFR de meeste verre in de ruimte sinds de Apollo-vluchten begin jaren 70. De BFR, die is gebudgetteerd op 5 miljard dollar, moet uiteindelijk ook naar Mars vliegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud