Advertentie

'Japanse Steve Jobs' verzamelt 100 miljard voor techdeals

Softbank-oprichter Masayoshi Son heeft zijn droom waargemaakt: een mega-fonds van 100 miljard dollar op poten zetten. ©EPA

Het Japanse Softbank richt Vision Fund, 's werelds grootste investeringsfonds, op. Het heeft al 93 miljard dollar op de bankrekening.

Investeringsfondsen van enkele tientallen miljarden dollars, het is in het financiële wereldje al lang geen uitzondering meer. Private-equitygroepen halen die middelen op bij institutionele investeerders (verzekeraars, pensioenfondsen, banken,...) en (steen)rijke particulieren en beloven hen een stevig rendement op hun investering. De jongste illustratie van hoe hard het in de private equity kan gaan is het van oorsprong Belgische Bureau van Dijk. Het Scandinavische fonds EQT verkocht het bedrijf vorige week voor 3 miljard euro, het dubbele van de prijs waaraan het ingestapt was.

Het Japanse telecom- en internetbedrijf Sofbank ziet het een maat groter. Het rondde zopas de eerste fase van de kapitaalophaal voor zijn nieuw techfonds (Vision Fund) af op 93 miljard dollar (83 miljard euro). Tegen het einde van het jaar moet dat 100 miljard dollar zijn.

Het geld komt onder meer van de elektronicareus Apple, de chipreus Qualcomm, Foxconn ('s werelds grootste fabrikant van computeronderdelen), het technologiebedrijf Sharp, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) enzovoort. De grootste investeerder is Saudi-Arabië, met een inleg van niet minder dan 45 miljard dollar. Voor wie interesse zou hebben: het minimumbedrag om in het fonds te stappen bedraagt 100 miljoen dollar.

Klein en groot

Vision Fund mikt op techbedrijven die onder meer actief zijn in artificiële intelligentie (AI), robotica en cloudtechnologie. Aanvankelijk was er enkel sprake van investeringen in start-ups en nieuwe technologieën, maar Softbank meldt nu dat het ook mikt op minderheids- of meerderheidsbelangen in 'gevestigde miljardenbedrijven die groeikapitaal nodig hebben'.

Donald Trump ontmoette Masayoshi Son in december, in volle opbouw van zijn regering, in de Trump Tower in New York. ©Photo News

Het fonds, dat gebaseerd zal zijn in Londen, zal de helft van zijn middelen investeren in de Verenigde Staten en daarmee 50.000 jobs creëren, beloofde Softbank-oprichter Masayoshi Son enkele maanden geleden al aan de Amerikaanse president Donald Trump. Hij speelde op die manier in op de strategie van de Amerikaanse president om industriële tewerkstelling weer naar de Verenigde Staten te verhuizen.

Son is de rijkste man van Japan, met een geschat vermogen van 20,4 miljard dollar. Hij wordt wel eens 'de Japanse Steve Jobs' genoemd wegens zijn kleurrijke managementstijl en zijn vriendschap met de inmiddels overleden Apple-oprichter.

Tonnen cash

Investeringsfondsen zitten op tonnen cash die ze nog niet 'aan het werk' gezet hebben. Volgens het onderzoeksbureau Prequin hadden ze eind vorig jaar wereldwijd 820 miljard dollar op de bankrekening staan, tegenover 755 miljard het jaar voordien. Durfkapitalisten (venture capitalists) - die kleinere investeringen doen, hadden eind 2016 zo'n 142 miljard dollar op de bank staan.

Dat er zoveel cash aan de zijlijn staat, toont aan dat het voor investeerders steeds moeilijker wordt om interessante investeringsopportuniteiten - of deals die aan hun specialisatie of criteria beantwoorden - te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud