Julien De Wilde voorzitter af bij Agfa

Julien De Wilde. ©Tom Verbruggen

Het mandaat van de 75-jarige captain of industry loopt volgende maand af op de aandeelhoudersvergadering van de beeldvormingsgroep.

In Agfa's oproeping voor de aandeelhoudersvergadering staat Julien De Wilde niet bij de bestuurders die de aandeelhouders om een nieuw mandaat vragen. Dat wil zeggen dat De Wilde na tien jaar afzwaait als voorzitter van de beeldvormingsgroep uit Mortsel . Hij werd er bestuurder in 2006 en twee jaar later voorzitter. 

In een interview met De Standaard noemt De Wilde Jo Cornu, bestuurder en ex-CEO van Agfa, een 'evidente keuze' om hem als voorzitter op te volgen. 

Net als De Wilde stelt ook de Luxemburgse voormalige Euro­com­mis­sa­ris Viviane Reding zich omwille van haar hoge leeftijd niet herverkiesbaar als bestuurder. Advocate Hilde Laga en Klaus Röhrig, van de Duitse activist Active Ownership Capital (AOC), vragen wel een nieuw mandaat. AOC heeft een belang van meer dan 10 procent opgebouwd in Agfa. 

Alcatel boy

De Wilde is geboren in Wetteren. Als chemisch ingenieur startte hij zijn loopbaan bij Texaco. Bij de schuimrubberfabrikant Recticel uit Wetteren stond hij aan het hoofd van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. Hij verwierf zijn status als captain of industry als CEO en executive vice president bij het telecombedrijf Alcatel Bell. Hij behoorde tot een generatie managers die de 'Alcatel boys' werden genoemd.

Van 2002 tot 2006 was hij CEO van de staaldraadfabrikant Bekaert. Daarna ging het naar Nyrstar, waar hij van 2007 tot 2016 voorzitter was. Onder zijn toezicht investeerde Nyrstar fors in mijnen - op de piek van de markt en in, wat later zou blijken, slecht presterende mijnen. 

Tussen 2000 en 2014 was De Wilde ook bestuurder bij KBC en Telenet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect