Koersopstoot Amazon op komst na wonderkwartaal

Jeff Bezos, de CEO van Amazon, heeft alle reden om te lachen. ©EPA

Beleggers maken zich op voor een stevige koerswinst van de e-commerce-gigant nadat het donderdagavond spectaculaire groeicijfers bekend maakte.

De Amerikaanse techreus Amazon pakte donderdag nabeurs uit met verrassend sterke kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de winst kwam boven de analistenverwachtingen.

Amazons omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 51,04 miljard dollar. Dat is een stijging met 43 procent tegenover een jaar eerder en meer dan 1 miljard boven de analistenverwachting.

Een uitschieter was Amazon Web Services (AWS), de clouddienst van de groep. Die afdeling zag de kwartaalomzet in een jaar tijd met bijna 49 procent groeien tot 5,44 miljard dollar, en dat ondanks de concurrentie van Google en Microsoft.

'AWS had het ongewone voordeel zeven jaar voorsprong te hebben op de concurrentie, en het team ging nooit vertragen', zegt Amazon-stichter en -CEO Jeff Bezos in het persbericht.

De nettowinst klokte af op 1,63 miljard dollar. Dat komt neer op 3,27 dollar per aandeel, of ruim een verdubbeling op jaarbasis.

Duurder

Amazon vermeldde in het kader van zijn kwartaalresultaten voorts dat het voor het eerst sinds 2014 de prijs van Prime gaat verhogen. Prime is een abonnementsformule waarbij leden hun pakjes onbeperkt gratis kunnen laten leveren.

De groep kondigde onlangs aan dat de dienst 100 miljoen leden heeft. Die gaan per jaar voortaan 119 dollar betalen voor Prime, ten opzichte van 99 dollar tot nu toe. Amazon trok eerder dit jaar ook al de prijs van een maandelijks Prime-lidmaatschap op van 10,99 tot 12,99 dollar.

Recordkoers

Kwartaalomzetten van 50 miljard dollar en meer zijn voortaan een normale zaak voor Bezos. Amazon gaf aan dat de omzet in het tweede kwartaal tussen 51 en 54 miljard dollar zal uitkomen.

De verwachting, op basis van de indicatieve handel nabeurs, is dat Amazon vrijdag zal stijgen naar zijn hoogste beurskoers ooit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect